Romii promit sa nu mai faca prostii, dar cer tratament diferentiat pentru cei care-s cuminti si cei care se tin de rele
Ofiteri ai jandarmeriei salajene au organizat o intalnire cu romii din cartierul Pusta, din Simleu Silvaniei. Actiunea s-a desfasurat in cadrul campaniei de prevenire, informare si dialog social intitulata Jandarmeria pe intelesul tuturor^, parte a unui protocol cu Biroul pentru romi din cadrul Prefecturii. La intalnirea din Pusta au participat doua sute de persoane de etnie roma, printre ei aflandu-se inclusiv bulibasa acestora. De la jandarmi am aflat ca acestia s-au manifestat pasnic, ^etaland un interes sporit fata de aceasta actiune^.
In cadrul actiuni, Jandarmii le-au romilor dat cateva sfaturi pentru ca acestia sa evite pe viitor problemele cu legea. Au fost indemnati de catre jandarmi sa se respecte mai mult intre ei si, in acelasi timp, pe cei din afara comunitatii lor, pentru a reusi sa dezvolte un comportament non-violent. „n acelasi timp, pentru a preveni delicventa juvenila, jandarmii i-au sfatuit pe romi sa-si dea copiii la scoala.
Romii, asa cum am spus, au fost receptivi, ochi si urechi, dar au avut si ei ceva de zis. Au cerut jandarmilor ca pe viitor sa fie pedepsiti doar cei care gresesc, spunand ca printre ei se afla si oameni pasnici, care nu au gresit cu nimic. Acestia au cerut ca cel care greseste sa fie tras la raspundere in mod individual. Recunosc ca exista un grup aparte, mai agresiv, dar sustin ca nu pot fi considerati toti la fel. Romii s-au plans de conditiile grele de trai, multi dintre ei neavand nicio sursa de venit, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care unii recurg la acte care contravin legii si care le creeaza probleme.
Pusta are 2.600 de suflete, din care 90 la suta apartin etniei rome
Cartierul Pusta din Simleu Silvaniei este cunoscut mai mult ca o zona rau famata a Simleului. Este stiut ca in comunitatea de romi din Pusta au loc frecvent multe evenimente neplacute, de la mici furturi, agresiuni, pana la crime. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Salaj ne-a declarat ca locatia a fost aleasa la intamplare si ca astfel de actiuni vor avea loc pe viitor si in alte comunitati de romi din judet, in special in cele mai mari.
Conform recesamantului populatieidin anul 2002, in Pusta erau 1.454 de locuitori, in mare parte de etnie rroma. Astazi, in Pusta traiesc 2.654 de persoane, dintre care aproximativ 90 la suta sunt romi, potrivit primarului orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas.
Intalnirea jandarmilor cu romii din Pusta nu a fost prima actiune de acest fel. Prima actiune a avut loc in luna decembrie a anului trecut ,in Galgaul Almasului, comuna Balan, unde exista o comunitate importanta de romi. La fel ca si in Pusta, romii au fost indemnati si invatati cum sa evite problemele cu legea.
Parteneriatul incheiat intre Jandarmeria Salaj si Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Salaj, prevede desfasurarea de astfel de actiuni si in alte zone din judet, vizate fiind zonele care au comunitati mai mari de romi, cum ar fi cele din Bogdana sau Voivodeni, dar si altele.