Domeniile predispuse la munca la negru sunt constructiile, comertul si industria alimentara.
In Salaj, desi munca la negru face tandem cu criza, au fost depistate, in primul trimestrul al anului, numai 23 de persoane fara forme legale la doar 17 angajatori din cei 382 verificati de inspectorii ITM. Pretul platit de angajatori pentru angajatii „la negru” a fost de 6900 de lei, cu 15000 de lei mai mult decat valoarea amenzilor date in aceeasi perioada a anului trecut pentru munca la negru, cand au fost descoperite 36 de persoane fara forme legale. Domeniile predispuse la munca la negru sunt constructiile, comertul si industria alimentara. Muncitorii care accepta sa lucreze la negru isi asuma un risc major, inclusiv in cazul in care devin victime ale unor accidente de munca survenite din cauza patronajului. In astfel de cazuri, muncitorii nu pot dovedi ca a fost vorba de un accident de munca, neexistad niciun fel de inscrisuri care sa ateste ca erau angajati la societatea la care s-a produs accidentul.

22 DE ACCIDENTE DE MUNCA IN 2010
In Salaj, in prima jumatate a anului au avut loc 22 de accidente de munca, din care doua s-au soldat cu morti. Persoanele implicate in celelalte 20 de accidente de munca si-au pierdut capacitatea temporara de munca. Doua dintre aceste cazuri au fost accidente colective de munca, in care au fost ranite cate trei persoane. Alunecarile si impiedicarile constituie cele mai frecvente cauze ale accidentelor de munca. Acestea se produc din cauza supraaglomerarii si dezordinii la locul de munca, iar in cazul lucrului la inaltime sunt pozitiile incomode sau efectuarea necorespunzatoare a comenzilor si a manevrelor.

MEDIUL PRIVAT A FACUT ANGAJARI
Mediul privat da semne timide de revenire. In primele sase luni ale acestui an au fost inregistrate un numar de 6175 de contracte de munca, cu peste o mie mai multe fata de aceeasi perioada a anului precedent. Restructurarile masive facute de agentii economici au fost in prima jumatate a anului 2009, cand au fost desfacute peste 10700 de contracte de munca, fata de 5725 de contracte de munca desfacute in primele sase luni ale anului 2010. In schimb, numarul angajatorilor activi existenti in evidenta ITM a scazut cu circa 260. In prezent, sunt 3762 de angajatori activi fata de 4026 cati erau inregistrati in primul semestru al anului 2009.

SANCTIUNI MAI PUTINE, DAR MAI CONSISTENTE
Controalele inspectorilor ITM au fost intensificate in primele trei luni ale anului 2010 comparativ cu aceeasi perioada a lui 2009. Au fost verificati 382 de angajatori, mai multi cu 34 decat in primele trei luni ale lui 2009, insa numarul celor sanctionati a fost mai mic. In primul trimestru al anului 2009 au primit amenzi 172 de angajatori, iar in 2010, 139. Valoarea amenzilor a fost de 129000 de lei, fata de 122.500 de lei in aceeasi perioada a anului trecut.