martie 22, 2025

Istoria gătitului în Ţara Silvaniei: Bucătari sălăjeni la curţi princiare

Delicious Grégory Gadebois

Grégory Gadebois, left, and Guillaume de Tonquédec in the 2021 drama “Delicious.” Photo by Jérôme Prébois. Courtesy of Nord-Ouest Films

Mai puţin sau chiar total necunoscuţi astăzi, câţiva bucătari de pe meleaguri sălăjene au fost renumiţi în secolele XVI-XVII, lucrând la curţi princiare, iar pentru serviciile credincioase au fost înnobilați și au primit danii de la principi, reaminteşte cunoscutul sălăjean specializat în bucătăria tradiţională, Mircea Groza.

“Printre ei Vitalyos Zakacz, adică Vitalie Bucătarul, din Hida (Sălaj) pe care principele Ioan Sigismund l-a înnobilat în decembrie 1569  permițându-i să folosească un blazon în care apărea, având în fundal culoarea cerului, imaginea unui om îmbrăcat în tunică roșie, care ținea în mâna dreaptă un cuțit, iar în mâna stângă o lingură de fier, mărturii ale priceperii sale în arta gătitului”, precizează Mircea Groza, într-o postare pe contul său de Facebook.

În acelaşi registru, în 10 iunie 1579, Ștefan Báthory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei, l-a înnobilat, printr-o diplomă emisă la Vilnius, pe János Für din Crasna „pentru excelența și priceperea sa în știința bucătarului, de care a dat dovadă încă din tinerețe”. Blazonul lui înfățișa un cerb, împuns în inimă cu un cuțit de bucătărie.

În 3 septembrie 1583 a fost înnobilat maistrul bucătar (magister coquus) Péter Herczegh de Coșeiu (din județul Sălaj). Pe blazonul lui apărea un om îmbrăcat în roșu, într-o mână ținând un cuțit, iar cu cealaltă un fazan.

“Așadar tradiția unor chefi foarte importanți din Țara Silvaniei este una foarte veche. Revenind în zilele noastre trebuie să vă spun că din Șimleu Silvaniei au plecat trei foarte, foarte buni bucătari care fac cinste bucătăriei tradiționale din Țara Silvaniei. Ei sunt Ciprian Spancioc, Bogdan Vavrita și Ionuț Crișan. Probabil că „este ceva special în apa din Șimleul Silvaniei” pentru că altfel nu-mi explic cum de din acest mic orășel au „zburat” trei chefi care fac cinste gastronomiei românești”, conchide Mircea Groza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *