Dupa accidentul din 19 februarie cand o fetita de 12 ani a murit pe loc, dupa ce a cazut din microbuzul condus chiar de patronul firmei Gurzau Trans, ’n Zalau, zona Astralis. Inspectoratul de Stat pentru Controlul ’n Transportul Rutier (ISCTR) Cluj a venit la Zalau imediat dupa producerea accidentului. Inspectorii de la Cluj au ’ntocmit un raport prin care au constatat mai multe defectiuni si nereguli la microbuzul firmei SC Gurza Trans si au aplicat ’n valoare de 17.000 lei.

rn

Potrivit adresei nr. 12215 din 24 mai, ISCTR Bucuresti ne-a comunicat ca: "Urmare adresei dumneavoastra ‘’nregistrata la ISCTR cu nr. 12215/14.05.2019 prin care solicitati informatii cu privire la accidentul din data de 19.02.2019, va transmitem urmatoarele:
S-a constatat utilizarea la efectuarea transportului rutier a vehiculelor rutiere care nu respecta prevederile art. 71 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. S-a constatat mentinerea ’n functie, de catre operatorul de transport rutier, a unei persoane cu functie care concura la siguranta rutiera (conducatorul auto) fara sa ’ndeplineasca conditiile prevazute de lege. Au fost aplicate sanctiuni contraventionale ’n valoare de 17.000 lei, contraventii prevazute ‘’n anexa IV a Tegualmentului CE nr. 1071/2012 a Regulamentului European si al Consiliului, ce duc la ’ndeplinirea conditiilor Procedurii administrative privind pierderea bunei reputatii.", semneaza Luminita Catan, inspector de stat sef ISCTR Bucuresti.

rn

Potrivit Programul judetean de transport public de persoane prin curse regulate pe perioada 2014-2019, aprobat de Consiliul Judetean Salaj, firma SC Gurzau Trans opereaza pe cinci trasee cu sapte microbuze:
Zalau – Diosod Bocsita (ruta pe care s-a ’ntamplat tragedia); Zalau – Sag – Fizes;
Zalau – Cizer – Pria;
Jibou – Chendrea;
Zalau – Fetindia.

rn

Am cerut Consiliului Judetean Salaj sa ne spuna daca se impune sau nu ridicarea licetei de transport firmei SC Gurzau Trans, ’n contextul ’n care ISCTR Bucuresti a aplicat sanctiuni de 17.000 lei pentru neregulile grave gasite la microbuz.

rn

Judecatoria Zalau a decis vineri, 10 mai, sa schimbe masura arestarii preventive la domiciliu ’n control judiciar pe o perioada de 60 de zile, pana ’n 9 iulie. Pe timpul cât se afla sub control judiciar, inculpatul Gurzau Gheorghe este obligat sa nu paraseasca judetul Salaj, decât cu încuviintarea prealabila a Judecatoriei Zalau, sa se prezinte la Politie la termenele fizate si nu are voie sa i-a legatura cu familia victimei si martorii din dosar.

rn

Amintim ca la data de 19 februarie, fetita din Badon, eleva la Scoala Mihai Eminescu, a murit pe loc dupa ce a cazut pe usa din spate a microbuzului. Statea pe un loc improvizat, un taburet ’n spatele banchetelor din spate, iar usa nu avea siguranta de blocare.
Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau au finalizat dosarul lui Gheorghe Gurzau si au decis, ’n 16 aprilie, trimiterea acestuia ’n judecata pentru ucidere din culpa si pentru parasirea locului accidentului ori modificarea si stergerea urmelor.

rn

Gurzau risca pedeapsa de inchisoare cu executare

rn

Din ce spun procurorii, imediat dupa ce fetita minora a cazut din micorbuz, politistii rutieri i-au indicat soferului Gheorghe Gurzau sa elibereze traficul. La indicatiile politistilor, Gurzau trebuia sa intoarca microbuzul la sensul de la Kaufland si sa parcheze masina. Dar Gurzau nu a respectat indicatiile politistului rutier, si-a continuat drumul si a abandonat toate impovizatiile folosite pentru transportul persoanelor.
Gurzau Gheorghe a fost trimis in judecata fara acord de recunoastere a vinovatiei.
Ambele pedepse prevazute pentru infractiunile de care este acuzat Gheorghe Gurzau sunt intre 2 si 7 ani, iar daca Gurzau va primi mai mult de trei ani, atunci va executa pedeapsa dupa gratii.