Lectia de reformare a clasei politice ar putea fi din nou amanata pentru inca cinci ani. Presedintele tarii, conducatorul tuturor romanilor, vajnic luptator anticoruptie si beneficiar al rapoartelor scrise de serviciile secrete afirma cu nonsalanta si o doza enorma de ipocrizie ca habar nu avea ca al sau fratior se ocupa de afaceri cu arme. Si e foarte posibil ca o parte din ultrasii pro Basescu sa fi pus botul la vrajeala ieftina emisa de marinar.
In cele doua decenii de democratie post-decembrista conducatorii statului au fost adesea acuzati de partinire. Celebre raman protestele aliantei portocalii in anul de gratie 2004, cand premierul Nastase era acuzat de Basescu &Co. ca si-a creat o clientela politico-economica care suge sangele si banutii boborului roman. Istoria pare sa se repete, cu aceiasi actori in rolurile principale dar din alte pozitii. Venit la putere, Traian Basescu comite aceleasi greseli ca si fostul sau contracandidat la presedentie. Pare-se ca scoala FSN-ului lasa deprinderi ce nu pot fi usor inlaturate.
Si poate mai mult decat Nastase, Basescu trebuie sa protejeze membrii ai propriei familii, „sange din sangele sau” prezidential. O fiica care isi cumpara case cu bani ce nu pot fi justificati si o alta care sparge „jda mii de ieuro” pentru a ajunge la Bruxelles, la care se adauga fratiorul matrozului de la Cotroceni, care s-ar juca putin cu bugetul Minis-terului Apararii. Cam asta e tabloul unei familii prezidentiale dintr-o tara democratica (cum se pretinde Romania) si nu dintr-o republica bananiera de prin America de Sud. Dar Basescu sta inca linistit. Romanii au experienta familiilor conducatoare cu veleitati dictatoriale si „miserumpiste”. Ba chiar le iubesc si le stimeaza. Nu degeaba ne-a condus 25 de ani un cizmar si o agramata cu patru clase. Cu specifica-i cumintenie mioritica romanasii se vor duce iarasi la urne peste cateva luni spre a-si alege conducatorul. Iar in pole position e tot Basescu si sunt periculos de mari sansele sa fim obligati sa-l suportam inca cinci ani la carma tarii. Pentru ca turma de votanti nu a invatat nimic in ultimele decenii si traim in continuare intr-o „democratie originala” in care schimbarea comport-amentului clasei politice ramane un deziderat la fel de actual ca acum 19 ani.