Indiferent de proiectele propuse sau de lucrările care se desfășoară în municipiu, niciodată nu va fi toată lumea mulțumită. Concluzia, cât se poate de adevărată, aparține chiar administrației locale zălăuane. Pe fondul unei ședințe de Consiliu Local tensionate, primarul Ionel Ciunt a mărturisit că își asumă pierderea unor voturi, atâta timp cât în oraș se face tot ceea ce este necesar pentru confortul zălăuanilor.
“Noi ne fixăm niște obiective și, indiferent de costurile electorale, pentru că noi știm că deranjul din oraș înseamnă voturi în minus, lucrurile chiar trebuie făcute. Să nu credeți că e o mare bucurie pentru cei cărora le demolăm garajele, de exemplu. Și, vă dau în scris dacă vreți, oamenii aceia nu o să ne mai voteze niciodată. Dar nu putem gândi în parametrii aceștia. Vrem o țară ca afară, haideți să ne străduim să o facem. Suntem de bună credință în toate proiectele pe care vi le propunem. Înțeleg și criticile pe care ni le aduceți, e normal, nu trebuie să fiți tot timpul de acord cu noi, dar de buna noastră credință v-aș ruga să nu vă îndoiți. Avem în fișa postului și înjurăturile, așa că nu avem ce face”, a declarat primarul Ionel Ciunt.
Discuțiile s-au aprins când s-a ajuns la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor tarife de cazare pentru persoanele aflate în situații de risc sau de necesitate. Consilierul local Gabriela Olar a făcut imediat legătura cu alt proiect de pe ordinea de zi, privitor la mutarea provizorie a unor chiriași din blocul C3 în internatul de la Liceul “Voievodul Gelu”.
“Vă supunem spre aprobare o taxă de cazare pentru persoanele aflate în situații de risc sau în stare de necesitate. Taxa respectivă înseamnă că o familie căreia îi arde casa, are o problemă, am mai avut în municipiu un bloc care a explodat, să avem această variantă, noi, ca administrație publică, să putem oferi cazare în locația respectivă. Jumătate din această taxă rămâne în bugetul unității de învățământ. Da, am discutat și cu inspectorul general și cu doamna director și am întâmpinat o reticență în încercarea noastră de a găsi o suluție la această problemă, pe care vrem să o rezolvăm”, a afirmat primarul Ionel Ciunt.
În ciuda tuturor discuțiilor iscate, proiectul de hotărâre a trecut, cu 11 voturi pentru, 6 abțineri și o neparticipare la vot.
Chiria aprobată pentru închirierea locuințelor de necesitate este de 150 lei/lună/cameră în timpul verii (1 mai – 31 octombrie) și 250 lei/lună/cameră în timpul iernii (1 octombrie – 30 aprilie).
Ionel Ciunt: Găsim soluții sau pierdem 2,5 milioane de lei?
Membru în Consiliul de Administrație al unității de învățământ, consilierul local USR Carmen Olar a ținut să sublinieze că propunerea administrației este “absurdă”, și că nimeni din conducerea școlii nu o acceptă, dar a refuzat să vină cu o altă sugestie pentru rezolvarea problemei locatarilor din C3, care trebuie relocați.
“Propuneți o soluție, a invitat-o primarul Ionel Ciunt”.
“Nu e sarcina mea să fac propuneri”, a afirmat consilierul local USR.
Edilul i-a mai făcut consilierului local o invitație, aceea de a-l însoți într-o vizită în blocul C3, pentru a vedea în ce condiții trăiesc acei oameni și a înțelege de ce este necesară reabilitarea imobilului.
Consilierul s-a declarat de acord cu reabilitarea, dar nu și cu mutarea temporară a unor familii din C3 într-un corp al internatului de la Liceul “Voievodul Gelu”.
Consilierul PNL Gheorghe Bancea, director al Casei Corpului Didactic Sălaj, a intervenit în discuție și a afirmat că toate nemulțumirile iscate puteau fi evitate dacă se respectau anumiți pași.
“Discuțiile ar fi putut fi evitate dacă puneam unitatea de învățământ, prin consiliul de administrație care este organul de conducere al unității, așa cum spune Legea Educației, să își exprime un punct de vedere. Directorul asigură conducerea operativă a unității de învățământ, dar deciziile le ia consiliul de administrație al unității cu majoritatea de voturi. Iar în consiliul de administrație există reprezentanți ai profesorilor, ai autorității locale și reprezentanți ai părinților. Mai apoi, e Inspectoratul Școlar. Și abia apoi trebuiau luate deciziile. Se evitau discuțiile de astăzi. Desigur, este o situație în care trebuie să analizăm foarte bine ce facem și cum facem. Nu trebuie pierduți banii pentru modernizarea blocului C3, ba chiar trebuie să maximizăm investițiile. Dar lucrurile trebuie făcute într-o anumită ordine”, a declarat Gheorghe Bancea.
În prezent, în toate unitățile de cazare ale unităților de învățământ din Zalău sunt 133 de locuri libere. Potrivit spuselor primarului, La Liceul “Voievodul Gelu” sunt cazați 116 copii.
“Putem reloca acești copii pe perioada unui an școlar în locațiile respective, tocmai ca să nu se întâmple ceea ce presupuneți dumneavoastră. Intrarea va fi separată, nu o să aibă de-a face corpul A cu corpul B, se va face un gard, se asigură pază 24/24 cu Poliția Locală sau cu o firmă de pază, astfel încât să diminuăm, pe cât posibil, riscurile care ar putea apărea. Dar, dacă ne asumăm toți, Consiliul Local și noi, administrația locală, să dăm cu piciorul la 2.505.000 lei, bani care vin din sursă guvernamentală și din fonduri europene, putem să facem și treaba asta. Eu spun că ar fi mai bine să găsim, totuși, o soluție temporară. Ar mai fi varianta să le plătim cazarea la un hotel, putem discuta și această variantă, dacă doriți. Dar relocând elevii care sunt acum în cămin, cred că riscurile sunt diminuate la minim, iar suma respectivă o vom putea valorifica”, a explicat Ionel Ciunt.
“De așa manieră se pot face lucrurile, încât să se separe total circuitele. Intrări separate, din străzi separate, nici vorbă să intre în școală”, a adăugat viceprimarul Teodor Bălăjel.
Potrivit primarului Ionel Ciunt, municipalitatea a pus la dispoziția celor din C3, în prima fază, toate locațiile pe care le avea disponibile, dar au mai rămas familii care trebuie relocate. “Nu le putem lăsa în stradă, indiferent cât v-ați opune dumnevoastră”, i-a replicat consilierului care a insistat pentru retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi.
Într-un final, și acest proiect de hotărâre a fost adoptat, cu 18 voturi pentru.
no pnl voteza cu ciunt?
Si ce veti face dl primar daca blC3 proaspat reabilitat va ajunge din nou un ghetou?Credeti ca acesti oameni se vor schimba? E un cerc vicios care se tot repeta fara solutii ;lupul isi schimba parul dar naravul ba Au prunci multi si vor avea si mai multi, le trebuie spatiu pt joaca,loc unde sa se desfasoare nu intre parcari si masini si in scarile altor blocuri!!