Ioan Barou, primarul din Bocșa destituit pentru o condamnare la inchisoare cu suspendare, este in fruntea fotbalului salajean

Ioan Barou, fostul primar PNL al comunei Bocșa, condamnat penal și destituit din funcție prin ordin de prefect, este om de frunte în fotbalul din Salaj. Ioan Barou a fost ales anul trecut prim-vicepreședinte al Asociației Județene de Fotbal, parte a Federației Române de Fotbal, dupa ce în campania pentru alegerea președintelui l-a susținut pe Daniel Sabau în detrimentul fostului artbitru de Liga 1 Ioan Onicaș, ajuns președinte al Federației Române de Minifotbal. La începutul acestei saptamâni, Ioan Barou aparea în prezidiul condus de Daniel Sabau la o conferința de presa în care se anunța ca fotbalul din Salaj va fi „revitalizat” prin organizarea unui campionat de futsal.
În campania pentru alegerile la AJF Salaj, Ioan Barou l-a sustinut pe Daniel Sabou, cu atât mai mult cu cât primarul comunei Bocșa (pe atunci era înca în funcție) a fost propus pentru una dintre funcțiile de vicepreședinte al AJF Salaj, pe care a și dobândit-o dupa alegeri. Apoi, Barou a ramas singurul vicepreședinte al AJF Salaj, deoarece ceilalți competitori s-au retras.
Primarul demis și omul din vârful fotbalului din Salaj spunea, citat de Sportul Salajean, ca alegerile pentru șefia AJF au fost corecte și fair-play, în contextul în care existau și înca mai exista suspiciuni ca Daniel Sabau și Ioan Barou au fost favorizați. „Au fost alegeri corecte și fair-play, iar întotdeauna într-o astfel de situație exista un învingator și un învins. Spre bucuria mea, echipa din care fac parte a câștigat, iar acest lucru se datoreaza proiectului îndrazneț pe care l-am facut. Acum, toți trebuie sa ne unim fortele, sa nu purtam ranchiuna și sa facem ca fotbalul din Salaj sa creasca. Sper ca proiectul nostru sa îl ducem la bun sfârșit”, a declarat Barou, citat de Sportul Salajean.
Dosarul penal care l-a lasat pe Barou fara funcția de primar
Ioan Barou, fost primar al comunei Bocșa, a fost acuzat ca i-a ajutat pe Elena și Florin Cighi sa primeasca 16.000 de euro de la Ministerul Dezvoltarii. Pentru acești bani, cei doi soți s-au angajat sa demoleze o casa veche și sa-și construiasca un noua. Potrivit rechizitoriului, Ioan Barou, „în stop_coloana calitate de primar al comunei Bocșa, cu buna știința și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin aprobarea unei subvenții în valoare de 16.000 de euro pentru locuința Elenei și a lui Florin Cighi, știind ca nu îndeplinesc condițiile cerute de lege”. A eliberat acte din care rezuta în mod nereal ca imobilul a fost demolat, cu scopul de a ascunde comiterea infracțiunii. În același dosar au mai fost acuzați secretarul Florea Cighi, care „în mod abuziv a întocmit și avizat pentru legalitate proiectul de hotarâre care atesta ca fiul și nora îndeplinesc condițiile pentru aprobarea obținerii subvenției pentru locuința și a semnat acte din care rezulta ca imobilul a fost demolat”, se mai arata în rechizitoriu. În ceea ce-i privește pe cei doi soți, Elena și Florin Cighi, aceștia au declarat la notar ca nu poseda alta locuința, fapt nereal, declarație pe care au folosit-o pentru a obține subvenția.
La sfârșitul anului 2013, Ioan Barou a fost condamnat de catre magistrații Judecatoriei Zalau la patru ani de închisoare cu executare, dupa ce l-au gasit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracțiunilor de corupție și de fals intelectual, în legatura directa cu infracțiunile de corupție. Ioan Barou a formulat apel la Curtea de Apel Cluj. În data de 5 noiembrie, Curtea de Apel a desființat sentința Judecatoriei Zalau, dispunând alte pedepse. Edilul din Bocșa a primit o pedeapsa mult mai blânda, mai exact un an și sase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani și șase luni, scapând astfel de cei patru ani de închisoare cu executare. Ioan Barou a fost destituit la începutul lunii mai a anului trecut prin ordin de prefect, în aceiași zi în care a fost demis și primarul Jiboului, Eugen Balanean.