Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 6 ianuarie 2019, legea adoptata de Parlamentul Romaniei anul trecut, prin care dezvoltatorii imobiliari nu mai pot vinde locuinte fara toate bransamentele în functiune, iar autoritatile nu mai pot emite autorizatie de construire în zone fara utilitati. Legea vine sa puna capat bataii de joc prin care cei care cumparau apartamente sau case si se trezeau ca nu au utilitati, sau drum de acces. Printre altele, probleme de acest gen, au fost ridicate si la nivel local in momentul in care, s-a desfasurat dezbaterea publica a propunerilor de actualizare a Planului Urbanistic General al Municipiului Zalau. cand s-a constat ca multe parcelari sunt facute pe documente cadastrale si nu pe baza de documentatie PUZ asa cum cerea legea, astfel ca multi nu aveau cai de acces sau nu-si puteau rezolva problema utilitatilor. Prin acesta lege se va evita si situatia in care unii isi construiesc case si dupa aia au pretentii ca primaria sa le faca drum de acces.
rn
Acum legea, prevede ca investitorii au obligatia de a realiza obtinerea acordurilor si a avizelor prevazute de lege, precum si a autorizatiei de construire si acordului/autorizatiei administratorului drumului pentru realizarea bransamentelor la retelele de utilitati ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente bransamentelor. De asemenea, investitorii trebuie sa efectueze receptia la terminarea lucrarilor de construire pentru lucrarile prevazute în autorizatia de construire, numai împreuna cu receptia la terminarea lucrarilor a bransamentelor la infrastructura tehnico – edilitara si, pentru ansamblurile de locuinte individuale si colective, precum si pentru constructiile de utilitate publica, inclusiv a cailor de acces. O alta obligatie este predarea catre proprietar a constructiei numai dupa admiterea receptiei la terminarea lucrarilor de constructii si punerea în functiune a bransamentelor autorizate si definitive la retelele de utilitati publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investitiilor noi, cât si în cazul interventiilor la constructiile existente care nu au fost utilizate pe timpul executiei lucrarilor de constructii.
rn
Plafonul de amenda pentru încalcarea reglementarilor privind calitatea în constructii se mareste si penalitatilor vor fi de minimum 1.000 de lei si de maximum 100.000 lei. Forma anterioara a legii prevedea amenzi cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.