Salajul are proiecte de peste doua miliarde de lei din bani de la UE si de numai 750 de milioane de la guvern

rn

Prefectul judetului Salaj, Florin Florian, a prezentat ieri, marti 26 martie, în cadrul unei întâlniri cu reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale din judet (primariile), "Cartea alba a proiectelor din judetul Salaj", pentru perioada de programare 2014 – 2020, reprezentând o prima analiza de ansamblu asupra proiectelor publice initiate în judet, în perioada de programare mentionata, din fonduri europene si guvernamentale.
Totalul proiectelor finantate prin programe europene este de 153, în valoare de 2,08 miliarde de lei, cu o intensitate a finantarii de 1.829 euro pe locuitor, comparativ cu 1.421 euro pe locuitor, în perioada 2007 – 2013.
Fondurile europene au fost accesate prin mai multe programe, pe care le prezentam mai jos.

rn

POR – oxigen european pentru economie

rn

Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020 îsi propune ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si îmbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel încât acestea sa îsi poata gestiona în mod eficient resursele si sa îsi valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic. Numarul proiectelor finantate prin POR este de 54, cu o valoare totala de 920,38 milioane de lei.

rn

Infrastructura si apa pe bani de la UE

rn

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) finanteaza activitati din patru sectoare: infrastructura de transport, protectia mediului, managementul riscurilor si adaptarea la schimbarile climatice, energie si eficienta energetica, contribuind la Strategia Uniunii pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. În Salaj, prin acest progarm este finantat "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, în perioada 2014-2020", în valoare de 916,66 milioane de lei.

rn

Milioane bune pentru dezvoltare in rural,
pentru investitii in oameni si in administratie

rn

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, programul prin care se acorda fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si Guvernul României pentru dezvoltarea economico – sociala a spatiului rural din România, sunt finantate un numar de 88 de proiecte, cu o valoare totala 168,20 milioane de lei.
Programul Operational Capital Uman (POCU) stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre România în domeniul resurselor umane, contribuind la reducea disparitatile de dezvoltare economica si sociala dintre România si Statele Membre ale UE. Numarul proiectelor finantate prin POCU este de
4, cu o valoare totala de 70,96 milioane de lei.
Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) promoveaza crearea unei administratii publice moderne, capabila sa faciliteze dezvoltarea socio-economica, prin intermediul unor servicii publice competitive, investitii si reglementari de calitate. Numarul proiectelor finantate prin POCA este de 6, cu o valoare totala de 7,69 milioane de lei.

rn

Ce se poate face cu banutii de la guvern

rn

Din surse guvernamentale, în Salaj sunt finantate, prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), un numar de 151 de proiecte, cu o valoare totala 754,15 milioane de lei.
Obiective finantate prin PNDL sunt: sisteme de alimentare cu apa si statii de tratare a apei; sisteme de canalizare si statii de epurare a apei; unitati de învatamânt; unitati medicale; drumuri publice; poduri, podete, pasaje sau punti pietonale; piete publice, comerciale, târguri, oboare; baze sportive; biblioteci, muzee, teatre, centre culturale; platforme de gunoi si iluminat public.
Sumele prezentate includ toate proiectele, indiferent de stadiul lor de implementare, la data de 31 decembrie 2018, pe baza fiselor de proiect completate în urma verificarilor în teren facute de reprezentantii Institutiei Prefectului Salaj.