Comuna Hereclean este a treia ca mărime în județul nostru și are în componență satele Hereclean, Panic, Badon, Guruslău, Dioșod și Bocșița. Se muncește intens pe toate planurile în aceste localități, pentru binele și confortul cetățenilor. Administrația locală are în desfășurare nu mai puțin de 28 de proiecte de modernizare, construire și reabilitare, înființare și extindere obiective de interes maxim pentru comunitate.
Edilul Dobrai Francisc se află deja al patrulea mandat de primar, iar asta nu face decât să confirme faptul că oamenii îl apreciază și îl învestesc constant cu încredere. Acesta se află în fruntea uneia dintre cele mai performante și mai harnice administrații publice locale din județul Sălaj. Se fac aici eforturi constante pentru a obține fonduri pentru investiții noi, cât mai ample. Fiecărui sat al comunei i se acordă o atenție sporită, iar cetățenii sunt tratați în mod egal, cu demnitate și respectul cuvenit.
Gaz, canalizare și drumuri asfaltate în toată comuna
Primul proiect cu care primarul Dobrai Francisc se mândrește este cel care va introduce rețeaua de gaz în toată comuna Hereclean. Proiectul are o valoare de 50 milioane de lei, din care 10 milioane de lei sunt contribuție proprie, asta dovedind încă o dată buna gospodărire a fondurilor de către administrația locală. Banii proveniți din programul “Anghel Saligny” se vor folosi la înființarea unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale.
“Vor fi racordate peste 1.800 de gospodării din localitățile comunei noastre, vor fi folosiți 60 de kilometri de conductă și vom avea 2 SRM-uri (stații de reglare și măsurare a gazelor naturale). Proiectul a fost încărcat deja pe portalul CNI, este în fază de licitație publică și așteptăm până pe 16 decembrie, când este termenul limită. Sunt sigur că totul va decurge bine, pentru ca lucrările să înceapă cât de curând posibil”, precizează primarul Dobrai Francisc.
În prezent, se lucrează intens la realizarea și, totodată, extinderea rețelei de apă și canalizare în localitățile Hereclean, Badon și Panic. În total, investiția se ridică la 59.511.872 lei, fără TVA, iar banii vin prin POIM. Lucrările se află în stadiul de 70% execuție, finalizarea fiind preconizată pentru anul viitor.
Se dorește realizarea unei rețele moderne de canalizare în localitățile Guruslău și Dioșod, proiectul de investiție fiind deja avizat și având o valoare de 21.738.005 lei prin programul de dezvoltare “Anghel Saligny”. De asemenea, în execuție se află lucrări pentru extinderea rețelei de apă în localitatea Badon, pe străzile Părău I și II, precum și în Dioșod, pe strada Dolo. Pentru acest proiect au fost alocați din bugetul local 139.453 lei.
S-a întocmit documentația de execuție și pentru proiectul de Reabilitare și modernizare DC7 Guruslău-Dioșod km 0.00-4.00, valoarea investiției ridicându-se la suma de 7.574.972 lei (TVA inclus), prin programul Anghel Saligny.
Există două contracte de finanțare semnate deja pentru reabilitarea privind creșterea eficienței energetice pentru sediul Primăriei Hereclean și pentru Școala Guruslău. Investiția privind sediul primăriei este în valoare de 1.942.019,44 lei (TVA inclus) iar pentru școala din Guruslău se acordă o finanțare de 2.082.959,08 lei (TVA inclus), banii pentru ambele proiecte provenind din PNRR C.10. Prin același program, există și un proiect de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural Bocșița, finanțare semnată și aprobată, în cuantum de 1.523.489 lei, TVA inclus.
Investiții în educație și sport
Nici sectorul de învățământ nu este neglijat de către primărie, atunci când vorbim despre crearea de condiții la standarde europene pentru buna desfășurare a procesului educațional. A fost depus, aprobat și trimis la București, la Compania Națională de Investiții, un proiect pentru construirea Grădiniței cu program prelungit în localitatea Panic, cu o valoare de 5.633.566 lei. Proiectul este momentan în procedură de evaluare în vederea derulării achiziției publice. Vor fi 4 săli de clasă pentru aproximativ 40 de copii deja înscriși pe listele de așteptare. De altfel, unitățile de învățământ din comună vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de ultimă generație printr-o investiție de 1.716.243 lei, prin PNRR C15.
“Prin PNDL 2, avem construită o grădiniță frumoasă la Guruslău. Acolo lucrările sunt finalizate, suntem în grafic iar săptămâna viitoare, ori cel târziu până la Crăciun vom face recepția. Investiția a fost de 1.300.000 lei. Ofer întotdeauna sprijin necondiționat pentru școlile din comuna noastră și avem o relație de colaborare foarte bună cu conducerile acestor instituții”, a precizat edilul.
Sportul se află la loc de cinste în comuna Hereclean, iar pentru progresul acestuia administrația are un contract de execuție deja semnat pentru construirea unei Baze Sportive de Tip I în localitatea Panic. CNI se ocupă de finanțarea acestui proiect, pentru care există alocați 6.400.000 lei, fără TVA. Această bază sportivă va cuprinde două terenuri de fotbal, unul cu gazon și unul multifuncțional, sintetic. Vor fi, de asemenea, vestiare, birouri, grupuri sanitare și o parcare modernă, asigurată cu iluminat public nocturn. Tribuna acestei baze sportive va putea găzdui 500 de persoane.
Comuna are propria echipă de fotbal, Unirea Hereclean, care evoluează în prezent în liga a V-a și este sponsorizată de către Primăria și Consiliul Local Hereclean.
La Dioșod a fost constituită și o echipă de fotbal feminin care se antrenează intens de 2 ori pe săptămână și participă la competiții de profil. Edilul Dobrai Francisc este, el însuși, un microbist înfocat, mărturisindu-ne că mai joacă fotbal, din când în când, cu prietenii din administrațiile locale ale altor comune.
Un alt proiect de importanță maximă în domeniul sănătății este introdus deja pe lista de sinteză a CNI și urmează completarea dosarului pentru etapa II. Acesta vizează reabilitarea și modernizarea Dispensarului Sanitar din Dioșod.
Reabilitarea drumului Erek se află, de asemenea, în vizorul administrației locale, drept urmare și proiectul privind această investiție se află pe lista de sinteză și urmează completarea dosarului pentru etapa a II-a (CNI, elaborare SF).
Există mai multe proiecte finanțate din bugetul local, două dintre ele fiind deja recepționate, două în fază de proiectare și unul în stadiu de întocmire studiu de fezabilitate și obținere avize. Recepționate sunt: Extindere de curent Str. Bartus 4 loc. Hereclean (41.627-buget local +finanțare DEER) și Extindere de curent Str. Balogirtas loc. Panic (60.287-buget local+ finanțare DEER).
În fază de proiectare sunt: Modernizarea liniei de joasă tensiune loc. Hereclean, str. Principală de la Calea Ferată până la nr.50, finanțat prin DEER, și Extindere de curent Str. Terți loc. Hereclean, finanțat prin DEER și din bugetul local. Se întocmește studiul de fezabilitate și se așteaptă acordarea avizelor pentru proiectul de Extindere de curent Str. Kandia loc. Panic, cu bani din bugetul local, plus finanțare DEER.
Parc industrial la Hereclean
Administrația comunei Hereclean are un parteneriat încheiat cu Consiliul Județean Sălaj în privința înființării unui parc industrial în localitatea Hereclean. În acest moment, se așteaptă rezolvarea situației juridice a terenurilor, pentru ca investiția să poată demara. De asemenea, un alt parteneriat, încheiat cu Asociația Zona Metropolitană Zalău, are în vedere proiectul de construire a Centurii Ocolitoare Nord-Vest Zalău. Administrațiile din Zalău, Hereclean și Crișeni și-au unit forțele pentru această investiție de peste 50 milioane de euro. Proiectul se află în etapa de licitație pentru executarea proiectului tehnic și obținerea avizelor necesare.
Alte investiții de referință, finalizate cu succes în comuna Hereclean, sunt Construire Cantină Socială în localitatea Hereclean, în parteneriat cu Asociația Gal Tovishat (176.142 lei), aflat în faza de recepție, Reabilitare Dispensar Uman Hereclean, proiect finanțat din bugetul local cu 290.000 lei, deja recepționat, Construire Garaj pentru utilajele din dotarea primăriei, investiție în valoare de 437.103, bani din bugetul local, proiect aflat în stadiu de recepție, Capele Panic, Dioșod, Guruslău și Badon, finanțate din bugetul local și din banii alocați cultelor religioase. Se lucrează la Capela din Hereclean, iar Capela din Bocșița se află în fază de proiectare.
“Investiția va fi una considerabilă dar, în orice situație, Primăria Hereclean a fost, este și va rămâne un partener de nădejde al oamenilor, capelele fiind construite din venituri proprii dar și cu contribuția localnicilor, prin implicarea cultelor religioase. Avem o relație de comunicare excepțională cu toate parohiile și încercăm să le fim aproape cu tot ce se poate”, mai spune primarul.
Parc fotovoltaic pentru eficientizarea cheltuielilor
Ca și obiective de viitor, în top se află construirea unui nou sediu modern al primăriei. S-a întocmit documentația SF, s-au obținut avizele necesare iar finanțarea va veni prin CNI. Un miniexcavator va fi achizioționat cu fonduri europene, printr-un proiect Gal Tovishat (251.995 lei), acest utilaj urmând să facă parte din dotarea Serviciului de Gospodărire Comunală și folosit pentru lucrări realizate în regie proprie, cu angajații primăriei.
Vor fi modernizate atât drumurile, cât și toate străzile din comuna Hereclean prin Programul Național Strategic 2021-2027, Măsura 27 și 28, în prezent fiind solicitate oferte de la potențiali consultanți.
Cireașa de pe tort o reprezintă, însă, construirea unui parc fotovoltaic pentru a produce curentul necesar consumului propriu, prin intermediul Fondului de Modernizare, program derulat de Ministerul Energiei, acest proiect fiind în stadiul de solicitare oferte de la potențiali consultanți.
“Cetățenilor noștri le transmit să aibă răbdare, știu că facem disconfort, însă nu le putem realiza pe toate dintr-odată. Sperăm ca în 2-3 ani, maxim, să ridicăm comuna Hereclean la standarde europene. Pe de altă parte, aș vrea să transmit urări de bine celor care, de Ziua Sfântului Andrei, își sărbătoresc onomastica și, să nu uităm, România se pregătește de sărbătoare. În inima fiecăruia dintre noi, dragostea față de țară este prezentă necontenit, așa că, de Ziua Națională a României, le transmit locuitorilor din comuna Hereclean un sincer La mulți ani! Să se mândrească cu faptul că sunt români! De asemenea, Sărbătoarea Nașterii Domnului să vă găsească sănătoși și bucuroși pe toți, alături de familiile voastre, și să întâmpinați Anul Nou cu speranța de mai bine!” a încheiat primarul Francisc Dobrai.