Trei noi proiecte de investiții în educație și sănătate, care urmează a fi depuse spre finanțare prin PNRR, au fost adoptate, vineri, 24 februarie, în cadrul ședinței Consiliului Județean.
Prin proiectul ”HUB – Habitate Utile în Bibliotecile din județul Sălaj”, cu o valoare de aproape 3 milioane de lei, trei biblioteci rurale, din Dobrin, Gâlgău și Șamșud, vor fi renovate și transformate în HUB-uri pentru dezvoltarea competențelor digitale. De asemenea, 30 de biblioteci din județ vor fi dotate cu echipamente IT&C, iar bibliotecarii vor deveni formatori pentru aproximativ 2.520 de cetățeni, aceștia beneficiind de instruire pentru dezvoltarea competențelor digitale. Sunt incluse aici Băbeni, Bălan, Bănișor, Benesat, Bobota, Boghiș, Bocșa, Camăr, Chieșd, Cizer, Coșeiu, Crasna, Crișeni, Hida, Lozna, Marca, Meseșenii de Jos, Mirșid, Năpradea, Nușfalău, Poiana Blenchii, Someș Odorhei, Surduc, Sărmășag, Șimișna, Vârșolț.
Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar” are ca beneficiari Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău,comunele Băbeni, Bălan, Boghiș, Creaca, Dobrin, Lozna, Plopiș, Rus, Zalha.
Proiectul vizează asigurarea unei infrastructuri și resursele tehnologice necesare pentru unitățile de învățământ vizate, astfel încât să permită accesul elevilor la tehnologie prin laboratoare informatice și echipamente dedicate, asigurarea dotărilor necesare pentru îndeplinirea standardelor de calitate în sălile de clasă și în laboratoarele și atelierele școlare, inclusiv dotările și echipamente educaționale specializate pentru elevii defavorizați și elevii cu cerințe educaționale speciale, dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic.
Valoarea alocării financiare diferă în funcție de tipul investiției. De exemplu, pentru echipamente pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ de nivel primar, gimnazial și liceal se acordă maxim 18.000 euro fără TVA/laborator. Pentru echipamente TIC destinate organizării în mediul virtual, se dau cel mult 4300 euro fără TVA/sală clasă. Pentru mobilier și materiale didactice specifice pentru dotarea laboratoarelor școlare, se acordă maxim 24.000 euro fără TVA/laborator, în timp ce pentru materiale și echipamente didactice pentru dotarea atelierelor de practică se pot obține până la 66.997 euro fără
TVA/atelier de învățământ profesional și tehnic. Pentru echipamente digitale în vederea dotării atelierelor de practică suma acordată este de cel mult 33.003 euro fără TVA/atelier.
”Dotarea secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău cu echipamente medicale adecvate pentru îmbunătățirea programului de screening” este un proiect de investiții în cadrul căruia va fi achiziționată aparatură prevăzută cu cele mai noi tehnologii disponibile. Valoarea totală a proiectului care va crește calitatea serviciilor medicale pe secția de Neonatologie este de 371.112 lei, inclusiv TVA, iar contribuția proprie a administrației județene este de 106.885 lei, inclusiv TVA, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile. Ar urma să fie cumpărate două monitoare de reanimare neonatală, un incubator de transport cu ventilator și targă, un videolaringoscop și un aparat de ventilație mecanică non-invazivă.