Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. in Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. Mai nou aceasta "sarbatoare", sub influenta mass-mediei si a marketingului, s-a strecurat insidios si in vietile romanilor. In zilele noastre, daca ai o anumita atitudine fata de viata, apropiata crestinismului, esti vazut anacronist. Cum sa nu te "distrezi" tu si sa te costumezi de "groaza" in noaptea de 31 octombrie? In noaptea ,care pentru vechi celtii, constituia un "prag intre lumi", o noapte in care lasau usile caselor deschise, astfel incat cei mortii sa se poate intoarce la familiile lor. O usa lasata deschisa e precum o minte lasata deschisa, iar daca nu ai un control, intra cine vrea, inclusiv cei pe care nu ar trebui sa-i lasi sa intre. Celtii, in credinta lor, incercau sa evoce pe cei dragi lor si nicidecum maleficul, care pe multi astazi ii fascineza mai mult decat seninatatea si normalitatea propriilor credinte si traditii. E mai distractiv (adica sa iti abati mintea) sa te imbraci, in tot felul de costume propuse de supermarket-uri, care invoca actiuni deloc angelice, decat sa aprinzi o lumanare sau sa cureti mormantul celor dragi, care nu mai sunt printre noi fizic.
rn
"Nu este moarta lumea zeilor si a spiritelor ascunse ale naturii, ci mai degraba sunt moarte sufletele voastre" spunea Goethe.
rn
Prin actiunea de a merge la mormantul rudelor sau prietenilor, sau de a-i chema in minte pe cei dragi care au ales sa fie incinerati, nu facem altceva decat sa ne exprimam dragostea si respectul, nu doar fata de ei, ci si fata de ceea ce suntem noi cu adevarat, sau ar trebui sa fim. Asta pentru ca nu tot ceea ce este "cool" si "occidental", este cu adevarat bun si ne reprezinta. Evident, ca fiecare va alege sa faca ce vrea, dupa propria capacitate si cultura, sa "intunece" sau sa "lumineze", atat prin actiuni, cat si prin costumatie…