Certificatul verde COVID a devenit obligatoriu în toată România pentru majoritatea activităților. Este nevoie de dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a putea circula pe timpul nopții, pentru accesul în instituțiile publice, la mall, la restaurante sau la cafenele.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj a adoptat, sâmbătă, Hotărârea 198, ce include noile măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19. Hotărârea a intrat în vigoare începând cu data de 25 octombrie 2021, ora 00:00.

Este interzisă organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea, iar activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă. În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00—5,00, cu unele excepții, precum urgențe, interes de serviciu etc. Măsura nu se aplică persoanelor vaccinate sau celor trecute prin boală.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—21,00, doar pentru persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități în domeniul comerțului și prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00—21,00, cu excepția unităților farmaceutice, benzinăriilor, operatorillor economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri.

Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, doar doar pentru persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Organizatorii/Operatorii economici au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicația mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.