Untul ar trebui interzis in alimentatie pentru a proteja sanatatea oamenilor, potrivit unui cunoscut chirurg cardiolog din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.
Chirurgul cardiolog Shyam Kolvekar sustine ca aceasta masura radicala ar putea salva vietile a mii de tineri adulti, protejandu-i de infarcte si de blocaje arteriale.
Avertizand asupra pericolelor pentru sanatate generate de consumul de alimente bogate in grasimi saturate, cardiologul britanic le recomanda oamenilor sa manance mai putina carne rosie, sa aleaga sortimente de lapte cu un continut mai mic de grasimi si sa foloseasca in alimentatie uleiul de masline si cel de floarea soarelui.
Grasimile saturate provoaca anual in Marea Britanie aproximativ 200.000 de decese premature din cauza maladiilor cardiace.
Adultii consuma, in medie, 800 de grame de grasimi saturate in fiecare luna – cu 20% mai mult decat limita recomandata de specialisti. Mentinerea consumului de grasimi saturate in interiorul acestei limite ar putea salva 3.500 de vieti in fiecare an.
Shyam Kolvekar, medic la University College London Hospital, a declarat: „Prin interzicerea untului si inlocuirea lui in alimentatie cu alte produse tartinabile sanatoase, in fiecare zi, consumul zilnic de grasimi saturate ar putea fi redus cu opt grame. Aceasta modificare in dieta zilnica ar salva mii de vieti in fiecare an si i-ar ajuta pe oameni sa se protejeze fata de maladiile cardiace”, cel mai important factor de deces din Marea Britanie.
„Atunci cand un pacient ajunge la cabinetul meu, el a fost deja diagnosticat cu o anumita maladie coronariana. Noi suntem ultima veriga din lantul medical. Detaliul cel mai frustrant este acela ca adeseori necesitatea unei operatii pe cord ar fi putut fi prevenita printr-o dieta saraca in grasimi saturate”, a explicat specialistul britanic.
In trecut, operatiile de bypass erau necesare in cazul pacientilor aflati in pragul pensionarii, insa in ultimii ani, chirurgii au constatat ca pe listele lor de operatii se afla tot mai multi pacienti in jurul varstei de 30 de ani. In orice caz, dezvaluirile chirurgului Shyam Kolvekar au declansat polemici aprinse intre reprezentantii industriei alimentare si o serie de maestri bucatari deveniti celebri gratie unor emisiuni culinare televizate.
Un purtator de cuvant al renumitului maestru bucatar Jamie Oliver, considerat „pionierul” imbunatatirii nutritiei elevilor din scoli, a declarat: „El se pronunta impotriva interzicerii untului, deoarece foloseste untul in retetele sale, de exemplu pentru prepararea cartofilor copti pentru cina de Craciun. El nu apreciaza aceasta «politie» alimentara, a carei politica este de a interzice toate alimentele. Untul poate fi consumat fara probleme, dar cu moderatie”.
David Halhead, proprietarul unei ferme de produse lactate din comitatul Lancashire, a declarat: „Exista mult mai multe dovezi care atesta faptul ca produsele lactate sunt benefice pentru sanatate. Laptele si untul contin multe minerale importante. Oamenii s-au saturat de acele persoane care lanseaza tot felul de teorii care nu au nicio justificare stiintifica. Exista numeroase alte lucruri care te pot ucide inainte ca untul sa iti dauneze. Eu mananc unt si beau lapte in fiecare zi si cu toate acestea sunt inca in viata”.
Declaratiile chirurgului Shyam Kolvekar au fost publicate de KTB, o companie de PR din Marea Britanie, care este clientul trustului Unilever, producatorul unui important brand de margarina.
Un purtator de cuvant al companiei KTB a declarat, insa, ca nu exista nicio legatura financiara intre chirurgul britanic si trustul Unilever si ca specialistul nu a fost platit pentru efectuarea acestui studiu: „Acestea sunt doar opiniile lui”.
Opiniile cardiologului britanic au coincis cu o campanie lansata de Food Standards Agency (FSA) pentru promovarea beneficiilor aduse de laptele degresat.
Clair Baynton, directorul departamentului de nutritie din cadrul FSA, a declarat: „Laptele cu un continut de grasime de doar 1% ne ofera toate beneficiile nutritionale de care avem nevoie – calciu, proteine, minerale si vitamine -, continand doar jumatate din cantitatea de grasime existenta in laptele integral sau semidegresat. Orice lucru care aduce beneficii pentru sanatate merita sa fie macar incercat”.
Filiala britanica a producatorului Mars a anuntat, la randul sau, ca va reduce concentratiile de grasimi saturate din batoanele de ciocolata Mars, Snickers, Topic, Milky Way si Flyte, prin folosirea in procesul de fabricatie a uleiului de floarea soarelui.
La randul lor, medicii britanici au cerut interzicerea folosirii grasimilor trans in industria alimentara, pentru a reduce numarul infarctelor si atacurilor cerebrale provocate de aceste substante.
Acizii grasi trans, sau grasimile trans, sunt uleiuri vegetale obtinute prin procese chimice, ce intra in componenta a mii de sortimente alimentare procesate precum cele comercializate in restaurantele de tip fast food, sau in diverse branduri de biscuiti, chipsuri, margarina si diverse alimente semipreparate.
Influenta organizatie britanica Faculty of Public Health, care reprezinta 3.300 de angajati din sistemul national de sanatate din Marea Britanie, sustine ca aceste alimente nu au nicio valoare nutritionala si cauzeaza cresterea colesterolului in fluxul sangvin, conducand la producerea infarctelor, a atacurilor cerebrale si la reducerea fertilitatii la femei.
Alan Maryon-Davis, directorul acestui organism britanic, a declarat: „Grasimile trans sunt mai putin cunoscute decat grasimile saturate, insa sunt mult mai daunatoare. Ele provoaca un numar impresionant de maladii coronariene. Alimentele pot fi preparate foarte usor si fara aceste grasimi trans, iar Guvernul ar trebui sa le interzica mai repede, deoarece eliminarea lor din alimentatie ar putea salva multe vieti”.
Grasimile trans, care sunt folosite pentru a prelungi perioada de garantie a produselor alimentare de pe rafturile magazinelor, sunt deja interzise in Danemarca, Elvetia, Austria si in statele americane New York si California.