Contrar imaginii de feminista convinsa, cu care ne-a obisnuit la televizor, Monica Tatoiu se declara adepta ideii ca femeia este sau ar trebui sa fie, mai intai de toate, mama.
– Cum vedeti reprezentarea femeii din Romania in functii, fie ele in domeniul economic, social, ori in cel politic?
– Eu sunt de parere ca femeia a ajuns sa fie perceputa ca agresor al barbatului in lupta pentru putere. Si nu e bine. E-adevarat, eu am inteles destul de tarziu asta, dupa 35 de ani, dar femeia n-ar trebui sa stea in fata, in randul intai, pentru ca rezerva ei de energie trebuie canalizata catre un domeniu in care barbatul nu are nici un cuvant de spus, maternitatea, nu catre o cariera. Iar ideea cum ca o femeie poate sa impace foarte bine rolul de mama cu cariera este total gresita: nimeni nu poate sa faca foarte bine doua lucruri in acelasi timp.
– Acesta este motivul pentru care ati renuntat, recent, la o importanta functie intr-o companie multinationala?
– Da, am renuntat la functie pentru ca am inteles ca mai am doar doi sau trei ani pentru a ma bucura de relatia cu copilul meu.
– Asadar, in mater-nitate sta puterea femeii?
– Nu cred ca lumea ar fi mai buna daca ar fi condusa de femei. Cred, in schimb, ca ar fi mai buna daca femeile si-ar dedica timp esential pentru transmiterea valorilor importante catre copii. Ai mult mai multa putere ca mama decat ai avea daca ai ocupa o functie, fie ea cat mai inalta.
– De ce nu intrati in politica?
– Am putere in politica mult mai mare daca raman in afara ei, daca raman libera. Pentru ca numai daca esti liber de orice constrangeri politice reusesti sa fi credibil.
– Cum vedeti viitorul Romaniei?
– Cred ca in urmatorii 10, 20 de ani, politicul va ceda o parte din putere societatii civile. Vor exista doua mari puteri – pe de-o parte companiile internationale, care se vor dezvolta si mai mult, iar pe de alta parte, societatea civila. Guvernele politice nu vor fi decat un fel de angajati cu contract pe perioada determinata care vor implementa masurile stabilite de cele doua puteri.
„Cele patru dimensiuni ale feminitatii romanesti”
Monica Tatoiu s-a aflat ieri la Zalau pentru a lansa primul volum al cartii „Cele patru dimensiuni ale feminitatii romanesti”, o lucrare coordonata de doamna Tatoiu, ce cuprinde 73 de eseuri scrise de tot atatea femei reprezentative pentru societatea romaneasca actuala. La festivitatea de lansare a fost prezenta si salajeanca Andreea Paul Vass, una dintre coautoarele cartii. Gazda a fost Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judetene „Ionita Scipione Badescu” Salaj, care va fi, dupa cum a anuntat chiar Monica Tatoiu, una dintre coautoarele celui de-al doilea volum al acestui proiect editorial.