Social-democratul Ionel Ciunt este primarul municipiului Zalău din 2016, anul trecut fiind reales la vârful administrației publice municipale cu peste 10 mii de voturi. Voturi deloc puține și, am putea spune, deloc ușor de obținut dacă privim retrospectiv trend-ul electoral al anului 2020 și contracandidații alianțelor sau formațiunilor politice.

Cu o campanie electorală atipică din cauza pandemiei, social-democratul a reușit să iasă invingător din bătălia electorală, depășind scorurile date în sondaje. La un an de la alegeri, am stat de vorbă cu primarul municipiului Zalău pentru a afla cât de ușoară sau de dificilă este misiunea sa, dar și care sunt planurile pe care le are pentru următorul an.

Reporter: În urmă cu câteva zile s-a împlinit un an de la preluarea noului mandat. Cum ați caracteriza campania și rezultatele alegerilor locale de anul trecut comparativ cu cele din 2016?

Rezultatele alegerilor locale de anul trecut confirmă că, atunci când îți pasă de comunitatea pe care o reprezinți, ești apreciat mai întâi ca om de administrație, iar sigla formațiunii politice sub care candidezi contează mai puțin. Mi-am asumat candidatura sub sigla PSD, formațiune politică care, din sondajele de atunci, nu avea un procent foarte bun. Celelalte formațiuni politice care erau pe val – PNL, USR-PLUS – au avut, așa cum bine știți, candidat comun pentru funcția de primar al Municipiului Zalău. Eram convins că va conta ce am reușit să fac în primul mandat, lucru confirmat și de rezultatul obținut la alegeri. Ca o concluzie la ceea ce am spus, rezultatul alegerilor locale de anul trecut a fost pentru mine mult mai bun decât cel din 2016, obținând 10.376 de voturi, aceasta însemnând un procent de 50.94 la sută. Și le mulțumesc încă o dată tuturor pentru încrederea acordată!

Reporter: La debutul primului mandat ați afirmat că v-ar fi mai ușor să reconstruiți din temelii orașul. Ați inițiat o serie de proiecte necesare pentru Zalău. Care sunt cele mai mari piedici în derularea investițiilor?

Prioritatea mea ca primar al Municipiului Zalău a fost și va rămâne transformarea orașului într-unul cu adevărat european, un oraș în care să crească calitatea vieții locuitorilor. Pentru a realiza aceste obiective era nevoie de o strategie de dezvoltare a orașului pe termen scurt și mediu și apoi de resurse financiare. După finalizarea Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Zalău (octombrie 2016) – care cuprindea peste 300 de proiecte de investiții – m-am preocupat să nu ratez nici o oportunitate pe care am avut-o pentru a dezvolta orașul din fonduri europene. Proiectele depuse cu finanțare din fonduri europene au o valoare totală de peste 100 de milioane de euro și am convingerea că, la finalizarea acestora, Municipiul Zalău va fi un oraș modern, prosper și sigur. Dacă vorbim de piedici în derularea proiectelor de investiții aș aminti, în primul rând, birocrația excesivă și uneori micile răutăți politice.

Reporter: Ne puteți spune care sunt proiectele de suflet ale primarului Ionel Ciunt?

Toate proiectele de investiții pentru Municipiul Zalău sunt importante pentru noi, ca administrație publică, și pentru comunitate. În fiecare din aceste proiecte am pus și o parte din sufletul meu. Mă bucur deopotrivă pentru proiectele care sprijină familiile tinere (creșe, locuri de joacă, baze sportive, bazin de înot, infrastructura școlară etc.), dar și de cele care rezolvă o parte din problemele sociale ale comunității noastre.

Reporter: După 5 ani în fruntea administrației locale, cum ați evalua Zalăul din punct de vedere economico-social?

Zalăul se transformă în bine zilnic, dar încă mai avem multe de făcut. S-au creat locuri de muncă prin mai multe investiții importante. Amintesc doar unitățile noi de producție înființate pe raza municipiului sau extinderea și modernizarea marilor angajatori cu tradiție, apoi Centrul Comerical Value Center sau Dedeman, centre în care lucrează sute de oameni. În acești cinci ani, Zalăul s-a modernizat și este în plin proces de dezvoltare. Există un interes continuu pentru investiții în Zalău, inclusiv din partea multinaționalelor, iar acest lucru ne bucură și ne dă motive să fim optimiști. Finalizarea Variantei de Ocolire și construirea tronsonului de Autostradă care trece prin proximitatea Zalăului aduc, cu siguranță, valoare adăugată în tot ceea ce înseamnă calitatea vieții economico-socială a comunității noastre.

Reporter: Care sunt problemele pe care vi le ridică cel mai des oamenii? Curățenia, traficul rutier, parcările? Ce soluții pe termen mediu și lung aveți în vedere?

Problemele pe care le ridică oamenii, lăsând la o parte micile răutăți care apar uneori mai ales în mediul online, sunt de cele mai multe ori justificate. O bună parte din aceste probleme sunt chestiuni personale și punctuale, dar pentru cetățenii care le prezintă și pentru noi, desigur, sunt foarte importante și avem obligația să găsim soluții. Pe langă acestea sunt și probleme de ordin general care se referă la parcări, la infrastructura pietonală și rutieră, rezolvarea unor nevoi sociale. Ne preocupă toate aceste probleme și ne străduim zi de zi să găsim soluții la cât mai multe dintre ele. Pentru a rezolva problemele pe care le cunoaștem e nevoie de timp și resursă financiară. Dacă pentru resursa financiară am identificat soluții, factorul timp ”ne încurcă” într-o oarecare măsură pentru că e nevoie de prioritizarea acestor probleme.

Reporter: Se apropie anul 2022. Care sunt planurile prioritare pentru Zalău?

Primul pas ca lucrurile să funcționeze bine și în anul 2022 este construirea unui buget local cu o componentă de dezvoltare care să ducă la continuarea și finalizarea proiectelor aflate în derulare și începerea unor proiecte noi.

Reporter: Cum va arăta bugetul instituției comparativ cu anii anteriori?

E foarte greu să fac acum o apreciere în legătura cu bugetul instituției pentru că astăzi avem mai multe necunoscute în ceeea ce privește alocarea sumelor de la bugetul de stat către autoritățile locale. Sper să reușesc să propun spre aprobare Consiliului Local un buget pentru anul 2022 care la secțiunea Dezvoltare să aibă o sumă mai mare decât suma de la Funcționare.

Reporter: V-ați menținut echipa de conducere – viceprimarii și administratorul public. Ați fost criticat de unii, lăudat de alții. Ne puteți caracteriza colaborarea cu echipa?

Realizările pe care le-am obținut în orașul nostru au fost posibile printr-o colaborare constructivă și eficientă cu colegii din conducerea instituției și cu întreg aparatul de lucru al primarului. Știu că există loc de mai bine, dar trebuie să menționez preocuparea continuă a viceprimarilor, a administratorului public și a majorității colegilor din Primărie pentru realizarea proiectelor. Toate șantierele care există acum în Zalău sunt gestionate de echipe de proiect, oameni responsabili care da, uneori, mai pot greși. Administrația nu este o treabă simplă și nu se poate face de unul singur. Pentru o administrație eficientă este nevoie de o ECHIPĂ în care toți membri trebuie să înțeleagă că sunt în slujba cetățenilor.

Reporter: Uneori sunteți acuzat că nu vă luptați pentru imaginea proprie și că sunteți modest. Din ce motive ați adoptat această  strategie de comunicare?

Atunci când reușești să faci ca lucrurile bune să se întâmple, nu cred că este nevoie să fii preocupat foarte mult de imaginea proprie. La un moment dat lucrurile bune pe care ai reușit să le faci te vor reprezenta. Apropo de imaginea proprie, în campania din 2016 am avut o ofertă din partea unei firme care să se ocupe de imaginea mea. Am refuzat oferta apreciind și atunci că oamenii vor să se întâlnească cu primarul așa cum este el (cu bune și cu rele) și nu vor să se întâlnească sau să discute cu imaginea lui. Legat de modestie, aprecierea poate fi subiectivă. Eu mă comport așa cum sunt, chiar dacă unii apreciază că sunt modest, iar alții au altă opinie. Am rămas și sunt același Ionel Ciunt.

Reporter: Care este mesajul pe care îl transmiteți locuitorilor municipiului?

Având în vedere situația dificilă prin care trecem din punct de vedere sanitar, le transmit întâi de toate multă sănătate și apoi le mulțumesc pentru încrederea lor, pentru răbdarea pe care o au până la finalizarea investițiilor din oraș. Voturile pe care le-am primit în 2020 îmi dau încredere și mă încarcă de responsabilități. Îi asigur pe toți că jurământul depus cu mâna pe Biblie și Constituția României pentru mine înseamnă mult mai mult decât un simplu gest al procedurii de învestire. Mai sunt, desigur, multe lucruri de făcut dar, cu răbdare și perseverență, vom ajunge la țintele propuse. Ceea ce am reușit să facem până acum în municipiul Zalău, proiectele finalizate și cele aflate în derulare, sunt dovada faptului că se poate. Toate demersurile privind creșterea calității vieții și dezvoltarea municipiului vor continua, administrația locală însemnând pentru mine Fapte, nu vorbe.