Demarat în octombrie 2011, proiectul Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău așteaptă zilele acestea recepția. Reabilitarea s-a făcut cu fonduri obținute prin Programul Operațional Regional în Regiunea de Nord-Vest. Este parte dintr-un demers mai larg al Primăriei de a dezvolta municipiul Zalău ca centru regional-administrativ și logistic
Clădirea Transilvania din centrul istoric al Zalăului este cel mai frumos edificiu din urbea de la poale de Meseș. Poartă acest nume după restaurantul care funcționa pe vremuri la parterul corpului B. Construcția a început în 1854, iar stilul abordat este cel eclectic. Cea mai impunătoare încăpere a clădirii este Sala de bal, unde se desfășurau serate, întruniri culturale, spectacole de teatru etc. Aceasta se află în corpul central, cunoscut sub denumirea de Corpul B.
Pentru a-i reda înfățișarea de altă dată a trebuit multă trudă, multă pricepere, multe cunoștințe din domeniul arhitectural. La ora actuală, clădirea Transilvania a căpătat strălucirea de odinioară, grație lucrărilor executate de firmele de construcții care au respectat întru-totul stilul, conceptul arhitectural, ornamentația. Grațios și impunător, Corpul B fascinează trecătorul prin tot ceea ce-i iese înaintea ochilor. Dar până a se ajunge aici a fost de străbătut un drum greu, cu mult neprevăzut, cu probleme nemaiîntâlnite. Licitația pentru această parte a clădirii, de altfel cea mai reprezentativă, a fost adjudecată de SC Internațional Holding FBS din Zalău, al cărui administrator este Florin Sas, un priceput specialist în reabilitare clădirilor de epocă. La licitație au participat firme din mai multe colțuri ale țării, dar când au auzit despre complexitatea lucrării s-au lăsat păgubașe.
“Clădirea fiind una de patrimoniu, au trebuit respectate cu minuțiozitate absolut toate detaliile, de orice natură atât în interior, cât și la exteriorul clădirii. Construcția fiind veche, de peste 150 de ani, a intervenit neprevăzutul, adică lucrări care în prima fază de examinare nu se văd. Abia când intri în stop_coloana detalii îți dai seama că mai e nevoie de timp și de bani. Și mai ales de o tehnică specială pentru a pune totul la punct. Am adus specialiști din afara firmei pentru executarea unor lucrări de mare finețe, mai ales la ancadramentele ferestelor”, a declarat pentru “Graiul Sălajului” Florin Sas.
Lucrările neprevăzute au necesitat și un volum mai mare de muncă și o tehnică aparte. Primăria Zalău a înțeles aceste lucruri și a sduplimentat bugetul lucrărilor pentru corpul B cu 500 de milioane de lei.
Florin Sas afirmă că totul s-a executat după proiect, atât în interior, cât și la exterior. “Dacă proiectantul a venit și ne-a spus că trebuie să schimbăm stema de pe frontispiciul clădirii cu una de dimensiuni mai mari, așa am făcut. Am chemat-o pe sculptorița Paula Pușcaș, zălăuancă de loc, și i-am prezentat pretențiile proiectantului. A executat întru-totul. Dar mai sunt cârcotași…”, a continuat administratorul firmei.
Am vizitat ieri, împreună cu Florica Pop, directorul Bibliotecii Județene “I.S. Bădescu”, sala de la parterul corpului B, unde este în curs de mutare secția pentru tineret și adulți a respectivei instituții culturale.
“Interiorul arată bine, spune managerul bibliotecii, și ne dorim să și reziste în timp. Culorile sunt calde, plăcute, luminoase, chiar se pretează unei clădiri destinate bibliotecii. Utilitățile funcționează. Suntem pe deplin mulțumiți.”
Ce-i drept, Clădirea Transilvania arată acum excelent și este o emblemă a orașului. Arhitectura este pusă în valoare de recenta reabilitare, iar noaptea iluminatul arhitectural face din impunătoarea clădire o frumusețe.
Zalăul, prin centrul său istoric, arată într-adevăr ca un oraș prietenos față de locuitorii săi.