Zalaul are 11 scoli de soferi si circa 100 de instructori independenti
Scolile de conducatori auto autorizate din judet au fost instiintate de catre Autoritatea Rutiera Romana (ARR) ca nu mai pot colabora cu instructorii auto independenti si ca isi pot continua activitatea doar cu instructori auto angajati. Altfel spus, pregatirea teoretica si practica a unei persoane, in vederea obtinerii permisului de conducere, se poate realiza numai intr-o scoala de soferi, cu instructori proprii, angajati cu contracte de munca, potrivit Legii nr. 218/2 iunie 2009.
Actul normativ amintit mai stabileste ca pregatirea practica pentru categoriile A, B si BE, efectuata de scolile autorizate, se poate realiza si cu instructori de pregatire practica atestati, care sunt persoane fizice autorizate la Registrul Comertului, atestate si autorizate de catre autoritatea competenta, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului transporturilor. Totusi, ei trebuie sa incheie un contract de prestari servicii cu o scoala de soferi.
„In momentul de fata, cei aproximativ 100 de instructori independenti din Salaj sunt doar atestati. Pentru a mai putea profesa, potrivit noilor prevederi, trebuie sa fie autorizati de ARR. Deocamdata, insa, metodologia de autorizare nu a fost publicata”, ne-a declarat Cornelia Silaghi, sefa ARR Salaj.
Prevederile legale au starnit un val de nemultumiri in randul instructorilor independenti, care au protestat joia trecuta in fata sediului Ministerului Transporturilor. „Avem certitudinea ca ARR a actionat la presiunea federatiilor patronale ale scolilor de soferi din Romania, care doresc fortarea incetarii activitatii instructorilor auto independenti, pentru crearea unui monopol al patronatului din domeniul instruirii auto”, spun protestatarii.
De cealalta parte, responsabilii scolilor de profil considera binevenite aceste modificari legislative, intrucat, spun ei, independentii nu respectau de fiecare data programa scolara si nu tineau cont de cele 30 de ore in care elevul trebuie sa faca practica.
Conditie: 3 ani vechime in scoala
Legea 218/2 iunie 2009 prevede ca instructorul poate fi autorizat doar daca a activat minim 3 ani ca instructor atestat in cadrul unei scoli autorizate si nu a avut permisul/atestatul suspendat in perioada respectiva.