Cutremurele care au devastat Turcia și Siria au adus din nou în prim-plan profilul seismic al României. Datele rezultate în urma cercetărilor Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) au fost prezentate de Mircea Radulian, directorul ştiinţific al instituției, citat de presa națională.
Potrivit cercetătorului, seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale, iar ceea ce scoatem în evidență este faptul că există zonă epicentrală și în Sălaj, la Jibou!
Principalele zone epicentrale sunt Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. ”Alte zone epicentrale care se găsesc în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, precum și în Câmpia Română”, a informat șeful INFP.
Conform studiilor, zona seismică de maximă intensitate din țara noastră este Vrancea, iar cutremurele vrâncene produc avarii însemnate, pe o arie foarte mare din cauza structurii solide din afara arcului carpatic. Cea mai vulnerabilă zonă urbană care este afectată de seisme este Bucureștiul, iar cele mai sigure orașe din țară în caz de cutremur sunt Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Oradea.
„În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează”, explică cercetătorul.
În Transilvania, efectele cutremurelor vrâncene sunt atenuate rapid și afectează doar zona Braşovului.
Cutremurele cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter și peste se produc de regulă în zona Vrancea odată la aproximativ 10 ani. Cele cu magnitudinea de 7 grade au loc odată la 33 de ani, în timp ce seismele cu magnitudinea de 7,5 grade sau peste se produc la fiecare 80 de ani, arată statisticile. În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter.
Trei cutremure în Sălaj, în ultimii patru ani
În Sălaj, la 1 mai 2019 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter. La cea de-a treia revizuire, INFP a anunțat că seismul s-a produs și mai aproape de suprafață decât se estimase inițial (10 km adâncime): adâncimea a fost de numai 1 kilometru. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de V grade Mercalli.
Epicentrul cutremurului a fost atunci localizat la 2 km de Zalău, la 24 de km de Jibou, la 26 de km de Cehu Silvaniei, la 28 de km de Şimleu Silvaniei și la 34 de km de Huedin și a fost cel mai puternic cutremur resimțit de populație.
Au urmat apor alte două cutremure de suprafață, unul în anul 2021, iar cel mai recent, în decembrie 2022.
Cutremurul din 3 octombrie 2021, înregistrat la ora 18.17, a avut magnitudinea de 2,1 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 3 kilometri. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs în Transilvania, Sălaj, în apropierea oraşelor: 59 km N de Cluj-Napoca, 145 km E de Oradea, 166 km E de Debrecen, 167 km N de Sibiu, 194 km S de Ivano-Frankivsk, 195 km SV de Chernivtsi, 226 km NE de Arad, 228 km NV de Braşov, 244 km E de Miskolc şi 247 km SE de Kosice.
Ultimul cutremur din Sălaj semnalat de INFP a fost înregistrat în 26 decembrie 2022, la ora 13.52, la o adâncime de 2 kilometri și o magnitudine de 2 pe scara Richter.