In timp ce angajatii firmelor private salajene sunt dati afara ori trimisi in somaj tehnic, cei din institutiile deconcentrate isi desfasoara activitatea feriti de amenintarea crizei
Majoritatea angajatorilor de top din judetul Salaj au reusit sa-si sporeasca numarul de salariati, chiar si pe timp de criza, potrivit datelor furnizate de catre oficialii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). Interesant este ca acest salt se regaseste cu precadere in cazul institutiilor de stat si prea putin in mediul privat.
Protopopiatul Ortodox (236 angajati), Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei (230) si Primaria Zalau (220) sunt doar cateva dintre cei care au reusit sa-si completeze resursele umane in decurs de un an. Astfel, la nivelul judetului exista cu 16 mai multi slujitori ai Domnului, serviciile medicale din Simeu sunt asigurate de inca zece persoane, in timp ce la primaria resedintei de judet sunt incadrati cu 12 mai multi functionari. Directia Generala a Finantelor Publice Salaj, un alt mare angajator din Salaj, a reusit sa-si pastreze intact numarul de functionari (350), ne-a declarat Mircea Pop, director adjunct in cadrul AJOFM Salaj.
Clasamentul angajatorilor din judet este condus, si in acest an, de Michelin, care detine in Zalau doua unitati de productie – uzina de anvelope Silvania, cu 1.240 de angajati, si fabrica de cord metalic, unde lucreaza aproximativ 260 de persoane. Inainte de declansarea crizei, numarul salajenilor care lucrau la Michelin era cu circa 250 mai mare. Criza s-a resimtit mai cu seama la Silvania, angajatii de aici fiind trimisi in somaj tehnic mai multe saptamani.
TenarisSilcotub, locul doi in top, figura in evidentele AJOFM Salaj, la finele lunii iulie 2009, cu 1.147 de angajati, in crestere cu 123 fata de acum un an. Saltul este doar aparent si survine ca urmare a fuziunii Silcotub Zalau cu Donasid Calarasi. Luate separat, ambele fabrici si-au redus personalul, compania resimtind din plin efectele crizei. Oficialii Tenaris au anuntat, de altfel, ca in primul trimestru din an, productia a scazut cu 70 la suta. 110 salariati ai fabricii de tevi si 40 ai otelariei au fost dati afara, iar oficialii nu exclud o noua runda de disponibilizari.
Potrivit lui Pop, bronzul ii revine Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, cu 1.077 de cadre medicale si personal auxiliar. Anul trecut, unitatea avea 1.122 de angajati. Spitalul din Zalau se numara, de altfel, printre putinele institutii publice din judet care a carei numar de angajati a urmat un trend descencent.
Si in mediul privat salajean regasim societati care si-au suplimentat, in 2009, numarul de personal. Este cazul societatilor Rosko Textil, unde lucreaza 566 de persoane, aproape dublul anului trecut, Stoehr Rom Simleu Silvaniei si Transbitum Ip.
Criza, mai dura cu unii
„Criza nu i-a afectat pe toti. In functie de tara de provenienta a partenerilor lor de afaceri, unele societati din judet au trecut cu bine, cel putin pana acum, de probleme specifice contextului economic actual. Altii, in schimb, au primit o lovitura puternica. Este si cazul firmei Industries Elite Bobota, unde muncesc 270 de persoane, aproape jumatate din cate lucrau in aceeasi perioada din 2008”, a spus adjunctul AJOFM Salaj.