Decontari de carburant pentru deplasari imaginare, acordarea unor sporuri salariale nelegale, plata unor lucrari neefectuate sau chiar suportarea cheltuielilor pentru studii in cazul unor angajati – sunt doar cateva din abaterile de la lege descoperite anul trecut de reprezentantii Curtii de Conturi in mai multe institutii din judetul nostru. Prejudiciul total adus statului depaseste 14 miliarde de lei vechi.
Mai multe institutii publice din Salaj au fost prinse anul trecut de Camera de Conturi cu nereguli ce tin de cheltuirea banului public, valoarea prejudiciilor aduse statului de catre acestea ridicandu-se la aproape 1,4 milioane de lei. Acestea constatari s-au facut de-a lungul a 47 de actiuni de verificare derulate anul trecut la 44 de institutii si ele se regasesc in Raportul public al Curtii de Conturi a Romaniei pe anul 2008, publicat saptamana aceasta in Monitorul Oficial.
Printre institutiile cel mai des mentionate in raport la capitolul ^abateri cauzatoare de prejudicii” sau totalizand cele mai mari se numara Consiliul Judetean Salaj (cu un prejudiciu adus statului de 205 de mii lei), Primaria Municipiului Zalau (456 de mii lei), Tribunalul Salaj (112 mii de lei), Primaria Mesesenii de Jos (103 mii de lei), Primaria Surduc (83 de mii de lei), Primaria Hereclean (56 de mii de lei), Inspectoratul Scolar (57 de mii de lei), Spitalul Judetean (51 de mii de lei), Primaria Balan (33 de mii de lei), Primaria Marca (14 mii de lei) si Directia Agricola (13 mii de lei).
Spitalul Judetean de Urgenta Zalau (campionul absolut la numarul de abateri constatate): avansuri acordate si nerecuperate de la furnizori pana la 31.12.2008 pentru lucrari de servicii ce nu au fost justificate sau bunuri ce nu au fost livrate; plati nelegale peste valoarea prevazuta in contractele de achizitii incheiate cu agentii economici; achitarea contravalorii unor servicii si lucrari fara documente justificative privind efectuarea lor; acordarea unor sporuri salariale nelegale si a tichetelor de masa pentru personalul aflat in delegatie; nestabilirea, neevidentierea si neincasarea in cuantum si la termenele legale prevazute de lege a unor venituri bugetare; necalcularea si neinregistrarea in evidenta contabila a majorarilor de intarziere pentru neplata in termen a obligatiilor prevazute in contractul cadru si in contractele comerciale; neincasarea chiriei pentru spatiile inchiriate si a penalitatilor de intarziere; alte abateri.
Directia Silvica: salarii si despagubiri civile platite unor salariati ca urmare a hotararilor instantelor de judecata prin care s-a dat castig de cauza salariatilor carora li s-a desfacut contractul de munca; inregistrarea nelegala pe cheltuielile de exploatare a contravalorii carburantilor decontati nelegal salariatilor si a platii studiilor universitare de masterat efectuate de un salariat; nerecuperarea creantelor in cadrul termenului legal de prescriptie; acceptarea la plata a unor lucrari de investitii, finantate din surse proprii, neefectuate de antreprenori.
Directia de Sanatate Publica: achitarea catre executantul de lucrari a contravalorii unor materiale peste valoarea lucrarilor executate; neintocmirea planului anual de achizitii si nerealizarea unor controale tematice cu privire la realizarea datelor raportate de medicii de familie in legatura cu Programele de Sanatate; nerespectarea prevederilor legale privind legalitatea, realitatea si exactitatea evidentelor contabile si ale bilantului contabil; nerespectarea legislatiei privind organizarea si functionarea sistemului de control intern si audit intern.
Directia Sanitara – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: Acceptarea la plata a unor lucrari neexecutate la obiectivele de investitii; neluarea masurilor necesare pentru buna gestionare a materialelor sanitare; nefacturarea si neevidentierea unor venituri dn activitatea de control sanitar, efectuate in favoarea unor persoane juridice; nu au fost inregistrate ca active fixe corporale lucrarile de modernizare a unor laboratoare; nu au fost inregistrate sau au fost inregistrate incorect sau incomplet anumite active sau pasive.
Directia Agricola: abateri de la prevederile legale in efectuarea cheltuielilor (achitarea unor lucrari neexecutate sau executate fara respectarea prevederilor contractuale); efectuarea de plati nelegale.
Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala Simleu Silvaniei: nerespectarea procedurilor de angajare, lichidare si ordonantare a cheltuielilor; nerespectarea legislatiei privind organizarea si functionarea sistemului de control intern si audit intern.
Tribunalul Salaj: plati nelegale privind drepturi salariale.
Inspectoratul Scolar: efectuarea de plati fara documente justificative.
Institutiile din Salaj isi bat joc de banii nostri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...