Tribunalul Salaj a dat castig de cauza Centrului de Cercetari Biologice – Gradina Botanica Jibou in procesul intentat de Ianicicau Eva, in calitate de mostenitoare a proprietarei tabulare Elena Wesselenyi. Aceasta a formulat, in 2007, o contestatie prin care cerea Tribunalului Salaj sa pronunte o hotarare prin care sa oblige Centrul de Cercetari Biologice sa restituie in natura toate constructiile aflate in posesia si folosinta sa, nu doar cele pe care institutia s-a aratat dispusa sa le cedeze prin decizia nr.456/20 august 2007 (jumatate din castel, vila romana si terenul aferent celor doua constructii, in suprafata de 6.894 de metri patrati). Fata de imobilele prevazute in decizia contestata, Eva Ianicicau mai solicita restituirea pavilionului C (unde sunt spatii de cazare), grajdul (fosta cantina a liceului din Jibou), fosta casa a inginerului agronom (partial, fara adaugirile executate de la deposedarea proprietarei) si pivnita. De asemenea, se mai solicita restituirea terenului aferent constructiilor, in intregime, cu exceptia suprafetelor ocupate de constructiile executate in perioada de la deposedare si pana la depunerea notificarii.
In sedinta publica din 18 decembrie 2008, Tribunalul Salaj a decis sa respinga cererea reclamantei ca nefondata, principalul argument invocat in sprijinul acestei hotarari fiind faptul ca retrocedarea imobilelor mentionate in contestatie ar duce la blocarea activitatii Centrului, considerat de instanta ca avand utilitate publica. Dintre motivatiile instantei amintim: s-a tinut cont, astfel, de faptul ca aici se desfasoara importante „activitati de cercetare in domeniul stiintelor naturale si biologiei, educatie – formare – specializare si productie, activitati muzeistice si turistice”. De asemenea, la aceasta hotarare a contribuit si faptul ca partea acuzata a venit cu dovezi ca grajdul si pivnita erau, in momentul nationalizarii, in extravilan, deci nu fac obiectul Legii 10/2001, in baza careia s-a formulat contestatia. Hotararea instantei nu este, insa, definitiva, ea putand fi atacata cu apel in 15 zile de la comunicare (termen nefinalizat inca). De la biroul avocatului Fekete Paul, ce reprezinta reclamanta in instanta, am aflat, ieri, nu numai ca se va face apel, ci si ca „se va merge chiar si pana la CEDO cu aceasta cauza”.
Precizam ca, pentru cladirile si terenurile revendicate, mostenitoarea domeniului Wesselenyi de la Jibou a fost despagubita de Statul Roman, in 2007, cu suma de 230 de milioane de lei, suma considerata, acum, de aceasta, insuficienta in conditiile in care – se arata in motivarea hotararii – valoarea actuala a terenului si a constructiilor ar fi de 17 miliarde de lei. Cat de corect este acest argument va stabili, cel mai probabil, o alta instanta. Sa speram ca va fi, insa, o decizie corecta, care sa nu incalce dreptul la proprietate, dar nici sa instraineze din domeniul public proprietati si averi cladite pe spinarea poporului roman. Asa cum s-a intamplat, in ultimii ani, in nenumarate cazuri.