Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că judecătorii nu se mai pot pronunța în ceea ce privește procesele verbale de suspendare a permisului de conducere, fiind așadar imposibil în prezent ca un conducător auto să rămână cu permisul în buzunar, după depunerea unei contestații. Nicio instanță nu mai poate decide în legătură cu necesitatea suspendării unui permis sau în legătură cu perioada de suspendare primită de anumiți șoferi care încalcă legea în trafic.

“Instanța de judecată, învestită cu soluționarea plângerii contravenționale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenție, prin care s-a aplicat sancțiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, nu are posibilitatea să examineze proporționalitatea acestei sancțiuni complementare”, se precizează în comunicatul ICCJ.

Suspendarea permisului de conducere reprezintă o măsură complementară, adăugată amenzii atunci când situația o impune. Dacă până acum o metodă des folosită de șoferi pentru a rămâne cu permisul în buzunar era contestarea în instanță a procesului verbal prin care s-a aplicat măsura suspendării dreptului de a conduce, în momentul de față această practică a devenit istorie.

Până acum, judecătorii aveau puterea de a hotărî dacă doresc anularea suspendării, reducerea perioadei de suspendare sau păstrarea măsurilor aplicate de către polițistul constatator. De acum încolo, deciziile trebuie aliniate poziției Înaltei Curți de Casație și Justiție. Așadar, instanțele de judecată nu vor mai putea aprecia cât de dură e sancțiunea aplicată în raport cu fapta.

Din momentul în care decizia ICCJ va fi publicată în Monitorul Oficial, șoferii vor putea scăpa de suspendarea permisului de conducere doar dacă vor contesta tot procesul verbal iar acesta este anulat, de exemplu în cazul în care a fost întocmit necorespunzător.