Atunci cand un contribuabil urmeaza sa fie supus unei verificari a situatiei fiscale personale, acesta trebuie instiintat inainte, in scris, de catre organul fiscal. Potrivit legislatiei fiscale, intreaga perioada de verificare, contribuabilul are dreptul la asistenta juridica sau de specialitate.
Nu doar firmele si persoanele fizice autorizate sunt in vizorul Fiscului in privinta veridicitatii situatiei fiscale pe care si-o declara, ci si unele persoane fizice. Verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit e tratata in Codul de procedura fiscala, in principal, dar se completeaza si cu alte acte normative subsidiare.
Contribuabilul trebuie sa fie instiintat despre verificarea fiscala inainte, printr-un aviz de verificare ce trebuie trimis, in scris, cu cel puţin 15 zile inainte de data inceperii verificarii fiscale.
Acest document trebuie sa contina urmatoarele chestiuni, potrivit Codului de procedura fiscala: temeiul juridic al verificarii; data de incepere a verificarii; perioada ce urmeaza a fi supusa verificarii; posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii; locul desfasurarii verificarii si persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul; informaţiile si inscrisurile relevante pentru verificare; solicitarea de depunere a declaratiei de patrimoniu si de venituri.
Potrivit listei de mai sus, contribuabilul are dreptul sa ceara o amanare a datei de incepere a verificarii, dar doar o data, in baza unei solicitari scrise si numai pentru motive justificate, motive de sanatate, sa zicem.
Mai departe, pe perioada verificarilor persoana in cauza are dreptul sa fie asistata de un avocat, de un specialist in fiscalitate sau de orice persoana considera ca-l poate ajuta cu asistenta juridica sau de specialitate. De asemenea, beneficiaza si de protectia pe linia secretului fiscal.
Cel verificat are dreptul sa ceara, tot in scris, schimbarea locului de desfasurare a verificarii fiscale, care poate avea loc si la domiciliu sau la sediul persoanei care acorda asistenta juridica/de specialitate.
Apoi, nu doar ca are dreptul, dar este chiar recomandat ca cel verificat sa colaboreze cu organul fiscal la constatarea starilor de fapt fiscale, sa dea informatii, sa prezinte documente relevante si orice informatii considera relevante pentru stabilirea situatiei sale fiscale.
Inspectie fiscala 2020. Noi drepturi pentru cei verificati de Fisc
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...