Institutul Național de Sănătate Publică a transmis un raport privind evoluția pandemiei de coronavirus la nivel național Potrivit specialiștilor din sănătate, în județele Bihor, Cluj, Bacău, Prahova, Brăila și Giurgiu prezintă o rată ridicată de vulnerabilitate privind infecția cu covid-19. Rata de vulnerabilitate este calculată pe baza ratei de incidență, a numărului de focare, a ratei de transmitere și a gradului de ocupare a paturilor din secțiile Covid 19 si secțiile ATI.

La polul opus, în județele Sălaj, Satu Mare, Arad, Mureș, Harghita, Vrancea, Galați, Botoșani, Gorj, Mehedinți, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Călărași, rata de vulnerabilitate privind infecția cu coronavirus este una scăzută. Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, persoanele cele mai expuse la îmbolnăvirea cu noul tip de virus sunt persoanele care au și alte probleme de sănătate, aceștia prezentând forme mai severe ale bolii. 

În perioada următoare, odată cu deschiderea școlilor dar și cu desfășurarea alegerilor locale, autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de coronavirus.

”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta. Am avut la începutul lunii redeschiderea restaurantelor, vom avea redeschiderea școlilor și grădinițelor și la finalul lunii alegerile locale. Vă dați seama că toate sunt situații care contribuie la creșterea riscului epidemiolog, dar sper să putem face față și să rămânem pe același platou,” a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Până în prezent, potrivit ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică în județul Sălaj au fost confirmate alte șapte persoane cu coronavirus, iar bilanțul a ajuns astfel la 451. Dintre acestea 316 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar 25 de sălăjeni au decedat.