Primarii, consilierii județeni și consilierii locali care au fost condamnați la închisoare cu suspendare nu-și vor mai pierde mandatul, potrivit unei propuneri legislative de modificare a Statutului aleșilor locali, înaintată de un grup de 16 parlamentari de la toate partidele. Inițiativa legislativă este semnată de 6 deputați PSD, 6 UDMR, 2 PNL, unul de la minorități și unul de la PC-PLR. Acum se află în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaților. Proiectul modifică articolul 9 și articolul 15 din Statutul aleșilor locali, în sensul în care se precizează că își pierd mandatul doar primarii și consilierii care au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare, fie că este vorba despre infracțiuni de drept comun, fie ca este vorba despre infracțiuni de corupție. Legea aflată în vigoare prevede că aleșii locali își pierd mandatul în cazul unei “condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. În prezent, actul normativ nu face distincția între pedeapsa la închisoare cu suspendare și cea cu executare.
Senatorul Vegh spune că este o inițiativă binevenită
Senatorul UDMR Vegh Alexandru consideră că această propunere este binevenită. Tot de la Vegh am aflat că în prezent Parlamentul lucrează la un Cod Administrativ care să pună în concordanță legile privind statutul aleșilor din România.
“Mi se pare o măsură echitabilă. Încetările de mandat sunt discutabile pentru că este vorba de incompatibilități și mi se pare normal o astfel de lege care să clarifice aceste probleme. Legea îndreaptă anumite nedreptăți. Sunt multe inadvertențe între legi pe care pe viitor trebuie să le punem în concordanță. În prezent lucrăm și la un Cod Administrativ care să le reglementeze”, ne-a spus senatorul UDMR Vegh Alexandru.
Primari sălăjeni condamnați la închisoare și care și-au pierdut mandatul
Cinci primari din județul Sălaj au fost destituiți din funcție pentru că au avut probleme cu legea și au primit condamnări la închisoare. Patru din cei cinci au avut condamnări cu suspendare (Ioan Barou – Bocșa, Eugen Bălănean – Jibou, Maior Andrei – Crișeni, Lazăr Claudiu – Dragu). Fostul primar din Meseșenii de Jos Sandu Bercean a fost condamnat cu executare.
Sandu Bercean a fost condamnat pe data de 24 aprilie de catre Înalta Curte de Justitie si Casatie la o pedeapsa de 6 luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese si fals intelectual. Bercean primise initial o pedeapsa cu suspendare, la care atât el, stop_coloana cât si Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Cluj au facut recurs. Înalta Curte de Justitie si Casatie Bucuresti a admis apelul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj si l-a respins pe al lui Bercean, pronuntând sentinta definitiva la 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârsirea infractiunilor de conflict de interese în forma continuata și săvârsirea infractiunii de fals intelectual. Pe data de 2 iulie, Judecatoria Satu Mare a admis cererea Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate conditionata din cadrul Penitenciarului Satu Mare.
Pe 12 februarie, prefectul Sălajului, Ionel Ciunt, a emis Ordinul nr.19 privind constatarea încetarii de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Crișeni al lui Maior Andrei, ca urmare a condamnarii acestuia la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare și doi ani și șase luni termen de încercare, pentru savârșirea infracțiunii de conflict de interese, prin decizia penala nr.11031/A/2014 din 18.11.2014, definitiva, a Curții de Apel Cluj.
Prefectul Ionel Ciunt a emis pe data de 6 mai 2015 doua ordine de destituire din functie, unul pentru primarul din Jibou, Eugen Balanean, si altul pentru primarul din Bocsa, Ioan Barou. Ambii au condamnari la închisoare cu suspendare, pedeapsa care, desi nu prevede privarea de libertate a condamnatilor, nu îi absolva de vinovatie. Cei doi edili au fost acuzati de Agentia Nationala de Integritate si au fost condamnati de instanta. Primarul Jiboului are o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, iar primarul din Bocsa are o condamnare de un an si sase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Functiile de primar în cele două localităti au fost preluate de viceprimari.
Prefectul județului a emis apoi în 2 iulie Ordinul nr.61 privind constatarea încetarii de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Dragu pentru Lazar Claudiu, ca urmare a încalcarii regimului juridic al conflictelor de interese, potrivit Raportului de Evaluare al Agenției Naționale de Integritate, ramas definitiv prin decizia pronunțata de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dacă legea propusă acum va trece de Parlament și va fi promulgată, primarii din Dragu, Crișeni, Bocșa și Jibou își vor putea relua funcțiile.