„Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți” este tema sub care s-au derulat, vineri, 17 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Zalău, campania dedicată Zilei mondiale a siguranței pacientului.
„Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou născuți înseamnă grija pentru asistenta medicală de calitate si grija pentru nevoile mamei și copilului. De aceea spitalul nostru a dotat secția de Neonatologie cu aparatură de ultimă generație, se actualizează și se respectă protocoalele terapeutice astfel încât îngrijirea să fie de cea mai înaltă calitate. S-au creat circuite separate astfel încât nașterea să se poată desfășura în condiții de siguranță, atât pentru mame Covid pozitive și cât și pentru cele negative. Totodată suntem primul spital și printre puținele spitale din țară care are grijă de sănătatea emoțională a familiei și a elaborat un protocol de vizitare a mamei și nou născutului de către tată, desigur cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară impuse de condițiile pandemiei”, spune Dr. Melinda Baizat, medic sef secția Neonatologie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme.
Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacientului în toate statele membre ale OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora.
Studiile arată că, anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15 la sută.