Centrele destinate ingrijirii batranilor sunt pline ochi. Sansele celor care fac coada in incercarea de a se pune la adapost de o batranete pe drumuri sunt minime.
Daca totusi se elibereaza un loc, “candidatul” trebuie sa aiba o pensie cu 70 de lei mai mare decat pensia medie pe judet de 660 de lei.
Reintegrarea in familii este o raritate, iar batranii care stau la coada au putine sanse la un loc liber.
Persoanele varstnice si grav bolnave din judetul Salaj pot beneficia de ingrijire si asistenta intr-un centru social de stat. Centrele care functioneaza in judet sunt, fie pentru persoanele cu handicap si sunt patru la numar, fie pentru persoane in varsta, pentru care exista un singur centru.
Centrele din judet pentru persoane cu handicap au, la ora actuala, toate locurile ocupate. Nu doar ca numai exista locuri, dar si lista de asteptare este lunga. Conform informatiilor primite de la Directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Salaj, Violeta Milas, pe listele de asteptare sunt inca 60-70 de persoane. Sansele lor nu sunt prea mari. Conditia in care se elibereaza un loc este fie cand moare cineva, fie cand o persoana este reintegrata in familie, lucru care se intampla foarte rar. Anul trecut, in urma interventiei DGASPC, au fost reintegrate doar opt persoane, din care doua au cerut reinscrierea in centru.
In prezent, in judet functioneaza patru centre sociale de stat, in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj. La Jibou exista un centru cu 103 locuri, la Crasna exista unul cu 94 de locuri, la Badacin exista unul pentru 128 de pacienti, iar la Boghis exista 43 de locuri. In mod normal, persoanelor internate li se retine din pensie 602 lei pentru cheltuieli, iar restul pensiei este administrat de fiecare cum considera. Din persoanele care sunt internate, majoritatea, cam 75 la suta, sunt insa cazuri sociale, ceea ce inseamna ca nu au niciun venit.
Pe langa aceste centre pentru persoane cu handicap, exista si un centru la Crasna pentru persoane varstnice, in care stau, la ora actuala, 60 de batrani. Conditia pentru ca acestia sa fie internati este sa aiba un venit (pensie) de 730 de lei, sau aceasta suma sa fie finantata de persoanele apartinatoare.
In cele mai multe cazuri insa, varstnicii internati sunt lasati la mila statului si nu numai ca nu sunt vizitate de familii, dar unii membrii ai familiei solicita bolnavilor pensia ramasa. Si in cazul in care cineva moare, de cele mai multe ori inmormatarea se face tot de catre DGASPC Salaj. Si asta in conditiile in care pentru o persoana se primeste de la stat 8,30 lei pe zi.
Alternative scumpe la privat
In cazul bolnavilor sau varstnicilor cu dare de mana, care isi permit sa plateasca intre 1500 si 2000 de lei lunar, exista si posibilitatea internarii in sistemul privat, cum ar fi: la centrul Rainbow din Cehu Silvaniei ori la Centrul de ingrijire medicala pentru varstnici Sfanta Vineri din Zalau.