Este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutrițional ce nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, iar adulții să-l consume doar ocazional, spune președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu privind înghețata, folosindu-se de eșantioane din 55 de sortimente de înghețată
“Înghețata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri ve-getale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulți, în cantități mici, de 40 – 60 de grame”, avertizează președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
După evaluarea nivelului de informare al consumatorului de înghețată prin intermediul etichetei, s-a constat că la înghețata cu ciocolată cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1 și 3,2 la sută; la înghețata de vanilie cantitatea de vanilie din produsele analizate variază între 0,03 și 0,14 la sută; la cea cu frișcă cantitatea de frișcă este de 0,2 la sută; în înghețata cu lapte stop_coloana cantitatea de lapte este de 12, respectiv 15 la sută; la cea cu nuci cantitatea efectivă este de 4 la sută; în cea cu alune – 3 la sută și în cea cu cocos – 5,5 la sută.
În privința principalilor nutrienți, s-a constat că înghețatele analizate prezintă valori mari de: grăsimi (în unele cazuri până la 26 grame din 100 grame produs), acizi grași saturați (la unele ajung până la 19 grame din 100 grame produs, deși American Heart Association recomandă numai 16 grame de acizi grași saturați pe zi și numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat), carbohidrații (ating nivelul de 48 grame din 100 grame produs, în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conține 100 ml de băutură racoritoare pe bază de cola).
Specialiștii atrag atenția că dintre numeroșii aditivi alimentari identificați în înghețata analizată, foarte mulți sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate. Au fost identificați, spre exemplu, aditivi interziși în Germania sau aditivi pentru care există atenționări speciale ca fiind periculoși.