Nimeni altul decat ministrul Justitiei din actualul Guvern Dancila, Tudorel Toader, a anuntat ca, din cauza conditiilor improprii de detentie, pe langa recursul compensatoriu in urma caruia detinutii sunt scutiti de o parte din pedeapsa, intentioneaza sa-i despagubeasca pe infractorii care si-au ispasit pedepsele in penitenciare in perioada 2012 – 2017.

rn

Conform unor calcule ale Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, aceasta operatiune va costa bugetul de stat intre 370 si 550 de milioane de euro.

rn

Concret, sindicalistii sustin ca masura va avea o importanta influenta bugetara, avand in vedere numarul mare de fosti detinuti care vor beneficia de sume cuprinse intre 5 si 8 euro pe zi de detentie in conditii improprii.

rn

„La un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane de euro (la o despagubire de 5 euro pe zi de detinut) si 550 milioane de euro (la o despagubire de 8 euro pe zi de detinut)”, arata FSANP intr-un comunicat.

rn

Suma maxima care ar putea fi obtinuta de un detinut pentru o perioada de 5 ani ar urma sa fie de 9.125 de euro (la o despagubire de 5 euro pe zi de detinut) sau de 14.600 euro (la o despagubire de 8 euro pe zi de detinut).

rn

„CEDO nu a cerut niciodata despagubirea infractorilor, nu a impus masuri obligatorii, ci doar a cerut imbunatatirea conditiilor din penitenciare”, sustin sindicalistii din Administratia Nationala a Penitenciarelor.