Lucrari de sezon in stupina
A venit frigul, se apropie iarna.
In stupina pot sa apara o serie de stari anormale care nelinistesc unele albine si le intensifica activitatea, ceea ce grabesc uzura organismului si modifica negativ iernarea.
Insuficienta sau epuizarea hranei
Familie care ierneaza, si au 1,5-2 kilograme de albine, au un consum lunar de miere de 800-850 de grame in octombrie, 700-800 de grame in luna noiembrie, 750-850 de grame in decembrie, 950-1050 de grame in luna ianuarie, 1200-1500 de grame in februarie si 2000-2500 de grame in martie. Completarea rezervelor de hrana se realizeaza cu faguri de miere pusi de o parte si de alta a ghemului de iernare. In lipsa acestora se admnistreaza placi de zahar candel, turte de serbet puse deasupra ramelor pe care se gaseste ghemul de iernare. Siropul de zahar se administreaza doar atunci cand familiile de labine pot edfectua zboruri de curatire.
Excesul de umiditate in cuib
Excesul de umiditate se inlatura prin mutarea familiilor de albine pe un loc insorit de pe vatra stupinei. Imbunatatirea ventilatiei din interiorul stupului se face prin deschiderea urdinisului superior (la stupul orizontal) sau prin crearea unui spatiu de doi-trei milimetri intre scandurile podisorului.
Lucrari ce se executa in luna noiembrie
Extragerea si conditionarea produselor apicole ramase; stimularea si si supravegherea zborurilor tarzii de curatire; scoaterea fagurlor de rezerva, curatirea si dezinfectia stupilor care nu mai contin familii de albine; repararea stuplor si utilajelor apicole; aprovizionarea cu materiale necesare sezonului urmator; asigurarea linistii familiilor de albine; ascultarea activitatii in stup; examinarea resturilor de pe fundul stupului.