Pastrarea radacinoaselor pentru iarna
Peste iarna se pot pastra legumele radacinoase (morcovi, patrunjel, telina, ridichi, sfecla rosie), ceapa, usturoiul, prazul si cartofii. Iata si cateva conditii de care depinde buna pastrare a legumelor peste iarna: in timpul pastrarii, legumele trebuie sa fie ferite de frig, dar nici sa nu fie tinute la temperaturi prea ridicate. Umezeala la locul de pastrare trebuie sa fie potrivita, astfel incat legumele sa nu se vestejeasca, dar nici sa nu fie favorizata aparitia bolilor si mucegaiurilor; sa fie ferite de atacul daunatorilor (soareci, sobolani, gandaci).
Cum se pastreaza morcovul si patrunjelul?
O metoda simpla consta in asezarea radacinilor pe un singur rand, una langa alta, pe taluzul unei brazde deschise cu cazmaua pana la adancimea de 25-30 de centimetri. Aceasta se acopera cu pamantul rezultat de saparea unei brazde paralele, alaturi cu prima. Stratul de pamant asezat deasupra radacinilor trebuie sa die de cel putin 12-15 centimetri.. Deasupra se oune un strat de paie care dupa asezare trebuie sa aiba grosimea de 20-25 de centimetri. Pastrarea radacinilor de morcov si patrunjel se poate face si in pivnita, stratificate in nisip. . Daca dorim sa avem iarna patrunjel verde, se aleg cateva radacini toamna si se planteaza in ghivece, care se pun langa fereastra. Vom avea frunze verzi de patrunjel toata iarna.
Cum se pastreaza telina?
Radacinile de telina se pastreaza in pivnita, stratificate in nisip. Trebuie avut grija ca radacinile sa nu se atinga intre ele si nisipul sa intre bine printre ele.
Cum se pastreaza ridichile?
Ridichile din cultura de toamna, care urmeaza sa fie pastrate, se fasoneaza, taindu-se frunzele la circa un centimetru deasupra coletului. Se pastreaza numai radacinile perfect sanatoase. Ridichile se pastreaza in pivnita, stratificate, cu distanta intre ele de un centimetru si si tot de un centimetru grosimea stratului de nisip.