Combaterea bolilor la castraveţi
Condiţiile de mediu din spaţiile protejate, dar şi din camp, necesare creşterii şi dezvoltării plantelor sunt in acelaţi timp favorabile apariţiei şi evoluţiei atacului unor agenţi patogeni care diminuează producţia din punct de vedere cantitativ şi o depreciază calitativ. Dintre aceştia cei prezentaţi mai jos produc cele mai mari pierderi de recoltă.
Făinarea Boala se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, la suparafaţa cărora apare un puf alb, făinos. pe frunze petele sunt la inceput izolate, mai frecvent pe partea superioară, apoi devin confluente şi acoperă in intregime suprafaţa acestora. Agentul patogen se răspandeşte prin intermediul curenţilor de aer, apei, dar şi al insectelor. plantele tinere de castraveţi sunt mai puţin sensibile la făinare decat cele avansate in vegetaţie. Dacă cel puţin şapte zile consecutive se inregistrează o temperatură mai mare de 20 de grade Celsius şi o umiditate de peste 60 la sută, probabilitatea apariţiei atacului este mare.
Combatere la semnalarea atacului se vor aplica tratamente cu Amistar X Tra 0,05 la sută, Score 250 -0,050 la sută, Impact 22 0,02 la sută, Systhane 12 E -0,05 la sută, Shavit 0,05 la sută, Kumulus DF -0,04 la sută.
Mana Atacul se manifestă numai pe frunze, indiferent de faza fenologică in care se află plantele. Pe partea superioară a acestora se observă pete de formă colţuroasă, de culoare gălbuie, care ulterior devin brune. In dreptul petelor, pe partea inferioară a frunzelor se formează un puf cenuşiu-violaceu. In condiţiile favorabile pentru atac petele se extind şi confluează, cuprinzand in intregime suprafaţa limbului frunzelor, care se usucă, iar plantele sunt defoliate rapid. Măsurilede prevenire şi combatere au o importanţă deosebită in limitarea atcului. Distrugerea resturilor vegetale prin ardere şi o rotaţie a culturilor de 3-4 ani contribuie la dikinuarea sursei de infecţie. irigarea se va face numai prin rigole sau prin picurare, la baza plantelor.
Combatere. Pentru combaterea acestui agent patogen se pot folosi următoarele produse: Lieto -0,04 la sută, Moltovin- 0,35 la sută, Previcur Energy -0,15 la sută, Ridomil Gold MZ -0,25 la sută, Iris 68 -0,25 la sută, Curzate manox- 0,25 la sută, Bouile Bordelaise 0,75 la sută, Funguran 30 -0,5 la sută
Pătarea unghiulară a frunzelor Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor: cotiledoane, frunze tulpini şi fructe. pe cotiledoane, boala se manifestă prin apariţia unor pete mici, colţuroase sau circulare de culoare verde, inchis-brun. Cotiledoanele atacate puternic răman mici, se brunifică şi se usucă. Simptome asemănătoare apar şi pe peţiolurile frunzelor şi chiar pe tulpini, iar organele atacate cu timpul, se veştezesc, putrezesc sau se usucă.
Combatere. pentru combaterea acestui agent patogen se pot folosi cu succes produsele Alcupral -0,4 la sută, Cuproxate Flow -0,4 la sută, Champ 77- 0,3 la sută, Bouille bordelaise 0,75 la sută. Primul tratament se face de regulă după ce plantele depăşesc inălţimea de 50 de cenimetri, iar următoarele patru-cinci tratamente la intervale de 7-12 zile.