Producţie de cereale mai mare cu 25 la sută peste cinci ani
Romania va avea o producţie de cereale cu 25 la sută mai mare peste cinci ani. Cel puţin aşa declară Martin Schuldt, noul director general al Cargill Romania. Potrivit oficialului Cargill, pentru creşterea productivităţii in agricultură, unde Romania ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană, e nevoie in primul rand de comasarea suprafeţelor agricole, fiind necesare ferme care să producă la scară mare. „Cel mai mare potenţial de dezvoltare vine din terenul agricol care nu este cultivat” a mai spus Schuldt.

Agricultura şi ecologică şi convenţională
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără va susţine formele de sprijin pentru agricultura ecologică, dar nu va renunţa nici la cele pentru agricultura intensivă dacă sunt competitive şi nepoluante. Acesta a precizat că ar dori să vadă o analiză comparativă a unor producţii agricole obţinute in sistem ecologic şi in sistem convenţional pentru a decide ce tip de agricultură oferă produse mai bune din punct de vedere calitativ dar şi competitive. „Nu am văzut niciodată astfel de date. Vreau să văd bobul de grau fertilizat şi cel nefertilizat, să văd compoziţia lui chimică, respectiv care este mai bun” a mai spus Tabără.

Preţul graului in creştere
Preţul graului a ajuns la 75 de bani pe kilogram, cu aproape 50 la sută mai mult faţă de toamna anului trecut şi ar putea ajunge chiar la 90 de bani pe kilogram au declarat surse din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pe plan extern, la bursă, graul la această dată este in jur de 200-220 euro pe tonă. transformat ar veni 90 de bani pe kilogram. Aceleaşi surse precizează că această creştere s-a produs in ciuda faptului că in ţară a fost un an acceptabil din punct de vedere al producţiei de grau şi că tendinţa este in continuare de creştere a preţului. Asta şi pentru faptul că Rusia şi-a sistat exportul de grau.

Carnea de porc in declin
In prima parte a lunii octombrie, piaţa europeană a abatoarelor specializate in carne de porc a atins un nou minim in ceea ce priveşte preţul la acest produs. Totuşi declinul preţurilor s-a oprit pe moment. Recomandările specialiştilor pentru fermieri sunt de a nu opri livrarea animalelor către abatoare, costurile cu hrana pentru animalele nesacrificate atarnand greu in balanţa profitabilităţii.