Două miliarde de euro evaziune fiscală in agricultură
Evaziunea fiscală in domeniul agricol a ajuns in această vară la un miliard de euro, a declarat Valeriu Tabără ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, evaziunea fiscală se manifestă in domeniul valorificării produselor primare şi a neplăţii TVA pentru produsele din import. El a arătat că o soluţie pentru această problemă ar fi implicarea mai mare a direcţiilor agricole care au un sector de inspecţie. Pe de altă parte preşedintele Uniunii Naţionale cu Capital Privat nu este aşa optimist ca ministrul Tabără, arătand că evaziunea fiscală cu produse alimentare este de peste două miliarde de euro. Unele măsuri ale Guvernului au indemnat la creşterea economiei subterane din agricultură. „Numai prin creşterea TVA şi prin tăierea subvenţiilor statul a amplificat evaziunea”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale cu Capital Privat din Romania.
Bani imprumutaţi pentru subvenţiile pe terenuri
Ministerul Agriculturii va primi 1,8 miliarde de lei de la Trezoreria Statului, din veniturile obţinute din privatizare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură. Potrivit unui proiect de Hotărare de Guvern, suma va fi alocată temporar, fără dobandă, cu termen de rambursare de pană la un an de la data acordării. Din suma prevăzută vor fi decontate cheltuielile aferente schemei de plăţi directe unice pe suprafaţă, schemei de plată pentru culturile energetice şi a schemei de plată separată pentru zahăr. Promovarea prezentului act normativ va avea drept consecinţe asigurarea operativă a fondurilor necesare prefinanţării cheltuielilor generate de plăţile directe pentru anul agricol 2010 producătorilor agricoli din sectorul vegetal.
Abia peste zece ani sperăm la o agricultură mai acătării
Romania nu va avea o agricultură modernă şi performantă mai devreme de 2020, susţine Adrian Rădulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. Portivit oficialului, una din principalele probleme pentru care agricultura ţării noastre nu funcţionează la potenţialul dorit o constituie gradul excesiv de mare de făramiţare a suprafeţelor agricole. Secretarul de stat a mai evidenţiat că o altă problemă o constituie pierderea populaţiei tinere din mediul rural, peste 82 la sută din fermieri fiind de peste 45 de ani. Agricultura este o afacere, iar tinerii trebuie incurajaţi să devină fermieri. Sperăm ca agricultura să contribuie la creşterea produsului intern brut (PIB) din ce in ce mai mult, a mai adăugat Rădulescu.