Indicele Robor la trei luni, în functie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,13%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala a României (BNR), preluate de news.ro.
rn
Robor la trei luni este indicatorul principal în functie de care se calculeaza dobânzile variabile la creditele în lei. Acesta a trecut de pragul de 3 la suta la sfarsitul saptamanii trecute. Cetatenii si firmele care s-au imprumutat in lei platesc rate mult mai mari, dupa ce Robor a avut o evolutie crescatoare rapida, de la valoarea de 0,8 la suta la inceputul anului trecut.
Un studiu realizat de BNR in septembrie anul trecut, cand ROBOR era de 1 la suta, arata ca o crestere cu 3 puncte procentuale a acestuia ar fi catastrofala pentru 6 din 10 firme din Romania, care nu si-ar mai putea plati ratele la banci. Altfel spus, un ROBOR de 4 la suta s-ar dovedi fatal pentru investitii si ar trimite mare parte a firmelor romanesti in incapacitate de plata.
Acest aspect ar genera, automat, un lant de probleme nu doar economice, ci si sociale. Inchiderea unei firme inseamna automat locuri de munca pierdute, someri mai multi, venituri mai mici in familii. Pe de alta parte, inchiderea unei firme, mai ales daca e una mare, inseamna bani mai putini la bugetul local, pentru ca firma respectiva era platitoare de taxe, impozite pe salarii, etc.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, explica la inceputul lunii mai legatura dintre inflatie si cresterea Robor, afirmand ca inflatia ar trebui mentinuta la un nivel cat mai scazut.
Cresterea spectaculoasa din ultimul timp a indicatorului Robor la 3 luni, în functie de care creste dobânda aplicata creditelor in lei, are o strânsa legatura cu inflatia. Ca atare, inflatia trebuie scazuta, pentru ca indicele Robor sa nu ajunga la 4%, spunea guvernatorul BNR
Din pacate, luna trecuta inflatia anuala a atins si ea un nivel record al ultimilor cinci ani, ajungand la 5,4 la suta fata de mai 2017. O rata anualizata a inflatiei de 5,4 la suta nu a mai fost consemnata din anul 2013.