Odată cu luarea deciziei de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) că orice medic care este angajat într-o unitate a Ministerului Sănătății (MS) este funcționar public și, în consecință, este “subiect activ” al infracțiunii de luare de mită, s-a făcut primul pas în lupta cu corupția din sănătate. Un pas nu înseamnă însă că s-a pus piciorul în prag. Tot românul știe că la doctor trebuie să dea șpagă dacă vrea să fie băgat în seamă, așa cum știe că trebuie să mănânce la prânz. Așa funcționează sistemul de când îl știm. Chiar dacă pe ici pe colo a mai fost prins câte un medic cu mită, demersul nu este convingător. Responsabilul cu categoria de handicap la noi în județ, medicul Sorin Pașca, este acuzat că a luat mită de 121 de ori în 20 de zile, între 100 și 500 de lei. Este acuzat din ianuarie, iar el merge încă la serviciu. Justiția nu reușește cu acest exemplu să-i sperie pe colegii lui șpăgari. Iar unii și-au luat seama că trebuie să se ferească, și au și găsit cum să o facă. Te duci la spital, te consultă, te face sau nu bine, iar pentru plic te cheamă la cabinetul particular, unde, liber profesionist fiind considerat, poate să ia mită, să facă evaziune fiscală. A primit cineva vreo chitanță pe plicul dat la medic? Corupția se mută din spital în cabinetele private.
E drept că medicii au responsabilități uriașe. stop_coloana De unii chiar depinde viața noastră. Sunt medici care merită bani mulți. Dar ce vină avem noi, bolnavii, că sunt plătiți prost? Suntem la rândul nostru prost plătiți. La noi nu vine nimeni cu plicul, ca să o ducem mai bine sau măcar să avem ce da la doctor. Dăm tot ce avem, ba ne și împrumutăm să dăm la medici, pe medicamente, pe cheltuieli, să o ducem de pe o zi pe alta. Asta dacă medicul își face treaba bine. Dacă nu-i convine cât i-ai dat sau că nu i-ai dat deloc e vai și-amar de tine. Mulți medici nici nu vor să se uite spre tine până nu scoți plicul.
Iar guvernul e complice până-n gât al acestui sistem de sănătate infectat. Suntem duși cu zăhărelul că ne sunt asigurate serviciile medicale. Dar faptul că Sănătatea are cel mai mic procent din cel mai mic PIB din Europa nu mai spune nimeni. Nu mai spune nimeni că plicul a apărut ca un bonus de la pacient pentru medicul prost plătit, nemulțumit să lucreze pe bani puțini. Iar plicul e devenit obligatoriu. Serviciile medicale și comportamentul decent vin abia după.