Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.
Cetatea Almasu
Ruinele Cetatii Almasu strajuiesc si azi imprejurimile, ca dovada a unui trecut presarat cu conflicte armate si lupte pentru supravietuire. Este una dintre cele mai vechi cetati medievale din Transilvania, fiind construita intre anii 1247-1278. Cetatea este amintita prima data in anul 1370, cand regele Ludovic cel Mare o doneaza magistrului Bebek György si fiilor acestuia, Imre si Detre, respectiv nepotilor György, László si Ferenc. De-a lungul secolelor XV si XVI, cetatea a fost supusa unor asedii cauzate de conflictele dintre nobilimea din Transilvania si regele Ungariei. In timpul Razboiului de 15 ani, generalul Basta a asediat cetatea si a oferit aparatorilor ei libertatea in schimbul predarii cetatii, dar soldatii lui Basta au macelarit in cele din urma locuitorii de aici.
De numele cetatii din Almasu se leaga si cel al domnului Moldovei, Petru Rares, caruia i-a apartinut o scurta perioada de timp, intre anii 1545-1546.
Lasata in paragina, cetatea fost refacuta in 1627 de catre familia nobiliara Csaky, dar in 1662 a fost din nou asediata si distrusa. In 1658 cetatea a suferit ultimul mare asediu si a fost ocupata de tatarii care veneau dinspre Cluj si mergeau spre Poarta Mesesana. Tatarii au inrobit localnicii si au incendiat cetatea, care a ramas in ruina pana in ziua de azi. Cei care trec prin comuna Almasu pot zari, la 1500 de metri de sat, ruinele maiestoase ale Cetatii Almasu care inca poarta pecetea vremurilor tulburi ale istoriei salajene.