Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.

Urmele lui Horea la Cizer
Satul Cizer pastreaza inca vie amintirea lui Horea – mesterul dulgher care a dus o rascoala impreuna cu Closca si Crisan. Aici, Horea a cosntruit o biserica, in 1773, calitati tehnice, formale si decorative o recomanda drept una dintre cele mai reprezentative dintre lacasurile de lemn din Transilvania. Desi acum biserica se afla in Parcul Etnografic National IRomulus VuiaI din Cluj-Napoca, lacasul are puterea de a evoca evenimentele deosebite petrecute in sanul comunitatii, cu valoare de referinta pentru intreaga zona. In anul rascoalei, cizarenii s-au solidarizat cu Horea, refuzand afisarea patentei imperiale pe usa bisericii. Aici s-a strans suflarea satului in anul revolutiei de la 1848, sa-l asculte pe Avram Iancu, care ii indemna pe tarani sa se scuture pentru todeauna de umilintele iobagiei.
Tot in Cizer se afla si bordeiul in care Horea a locuit pe perioada cat a lucrat la biserica. Aflat in stare de degradare accentuata, acoperisul acestuia fiind afectat grav, bordeiul a fost mutat in spatele scolii din Cizer. Locuinta care l-a adapostit pe Horea a fost construita in secolul XVIII si este printre singurele case acoperite cu paie care au mai ramas in picioare in Salaj.