Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.
Cetatea dacica de la Marca
Pe muncelul Cetate din Marca, un pinten desprins din terasa raului Barcau, a existat o cetate dacica a carei locuire este plasata de istoricii Sever Dumitrascu si Vasile Lucacel intre secolele II i.e.n. si I e.n. Se pare ca locuintele de aici erau construite din lemn, direct pe solul stancos, si avea detalii ferecate cu elemente de fier, dar si vetre amenajate direct pe sol. De pe site-ul enciclopedia-dacica.ro aflam ca aici s-a descoperit ceramica, o rasnita circulara, cateva piese de fier si teracota si o moneda romana. Ceramica dateaza din perioada tarzie de locuire si a fost facuta atat cu mana, din pasta poroasa, cat si pe roata, din pasta fina cenusie. Din imediata apropiere a cetatii de la Marca provine si un tezaur de argint datat din perioada regelui Burebista care acum se afla la un muzeu din Viena. Tezaurul consta din doua torques-uri (colier realizat din patru tije rasucite incheiat cu doua bule la extremitati) terminate cu capete de serpi.
Cetatea de la Marca apara accesul dinspre Cheile Barcaului si este foarte probabil sa fi fost o continuare a unei asezari fortificate mai vechi, inconjurata cu un val ars.