Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.
Biserica de lemn din Zimbor
Biserica de lemn din Zimbor este databila la mijlocul secolului al XVII-lea. O inscriptie de pe vechea poarta de intrare in cimitir indica: „Ani de la Is Hs 1643”. Este interesanta folosirea mixta de litere latine si chirilice in aceasta inscriptie. Potrivit specialistilor, anul 1643 ar putea fi transferat intr-o anumita masura si bisericii care, prin cateva trasaturi vechi, sustine o astfel de datare. Dintre trasaturile vechi intalnite aici se pot mentiona: fereastra cu oblon prins in structura peretilor pe latura de nord a navei, piciorul de altar sculptat in forma de potir, lipsa initiala a turnului, tipul simplu de chetoare adeseori inchisa cu cep si altele. Exista totusi rezerva faptului ca in Salaj s-au pastrat unele trasaturi arhaice mai mult decat in alte parti. Corul din nava este datat de o inscriptie pe unul din stalpii lui de sprijin din anul 1892.
In afara trasaturilor de mare vechime, se poate retine indeosebi modul decorativ prin care au fost tratate diagonalele scurte ce descarca picioarele turnului pe talpi. Acestea ar putea trada faptul ca tinda nu a fost acoperita dupa ridicarea turnului, acesta din urma fiind pus in valoare prin tratarea decorativa. O alta trasatura majora pentru acest lacas este decorul pictat pe portalul interior, spre nava, care a fost de la inceput gandit altfel.