Graiul Salajului va ofera in fiecare zi po-vestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.

Manastirea Stramba

Manastirea Stramba este una dintre manastirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, infiintata dupa unele surse, in secolul XV, in localitatea Paduris, comuna Hida. Inceputurile manastirii dateaza din anul 1470, conform cercetarilor documentare ale istoricului Augustin Bunea si a afirmatiilor egumenului Nichifor din anul 1761. Dupa intreruperea activitatii pentru circa 280 de ani, in 1993 s-a hotarat reinfiintarea ei.
Numele provine probabil de la o credincioasa Istramba si schiopaI care a lasat mostenire locul bisericii. Locatia se afla la marginea satului Paduris, fiind singura manastire de calugari din judetul Salaj. Singura constructie a fostului ansamblu monahal care se mai pastreaza si astazi este biserica din lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
O deosebita valoare istorica si spirituala o constituie pictura interioara si icoanele pictate pe lemn, care au fost realizate la 1742 prin stradania ieromonahului Domintian. O mare valoare spirituala o constituie si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, icoana ce a pastrat si pastreaza in sufletele oamenilor credinta nestramutata, de sute de ani.
Intr-o monografie mai veche a Ardealului, Manastirea Stramba figureaza ca un mic centru de cultura, aici functionand una din primele scoli ardelene, care a avut un mare rol in pastrarea si cultivarea traditiei si a obiceiurilor locului, potribit blogului dedicat acestei manastiri.