Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.
Cetatea Bathory de la Simleu Silvaniei
Asezate in centrul orasului Simleu Silvaniei ruinele cetatii medievale Báthory (secolul XVI), constituie o prezenta a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Ansamblul reprezinta un castel rezidential si este alcatuit din doua incinte fortificate, construite in doua etape.
Fortareata, declarata in prezent monument istoric, exista in anul 1532, fiind resedinta familiei nobiliare a Bathorestilor, istoria medievala a Simleului fiind strans legata de familia Báthory, familie princiara, care a jucat roluri importante in istoria transilvaneana. Cetatea Simleu intra in posesia familiei in urma casatoriei lui Bathory Lászlo cu Medgyesaljai Anna, in anul 1351, devenind resedinta principilor ardeleni din familia Báthory.
De la inceputul secolului al XVI-lea dateaza construirea castelului cetate din centrul orasului, resedinta familiei nobiliare Bathory si centrul unui intins domeniu feudal. Acesta cuprindea 50 de localitati, din care doua erau targuri – Simleu Silvaniei si Crasna si 48 erau sate, din care 37 erau romanesti, iar 11 erau maghiare.
De-a lungul vremii, cetatea si orasul au suferit numeroase atacuri si devastari din partea turcilor si tatarilor, dintre care cele mai grave au fost in anii 1594 si 1668. Ultimul atac a marcat si inceputul declinului cetatii care in 1774 ajunge in proprietatea orasului.
In prezent se mai pastreaza pavilionul portii, cu doua nivele, deasupra gangului boltit, doua turnuri, un bastion si o parte din zidurile de aparare. Primaria orasului Simleu Silvaniei a elaborat un amplu proiect de restaurare care asteapta finantare.