Administratorul unui bloc sau condominiu are mai multe obligatii fata de locatari si proprietarii apartamentelor.
In primul rand, un administrator lucreaza pentru o asociatie dupa ce a fost angajat de aceasta ori ca persoana fizica autorizata (PFA). Conform unor reglementari mai recente, condominiile pot fi administrate si de firme specializate in astfel de activitati.
Administratorul trebuie sa se ocupe de incasarea intretinerii. De la calcularea acesteia pentru fiecare apartament, la afisarea listelor cat si incasarea propriu-zisa a sumelor. Acesta mai trebuie sa afiseze listele cu cheltuielile cat si cele cu veniturile obtinute in cazul inchirierii anumitor spatii comune.
Administratorul mai trebuie sa se ocupe de gestionarea bunurilor si fondurile asociatiei, precum cele din fondul de rulment, de incheierea de servicii cu furnizorii, de la curatenie la mecanici, instalatori sau firme de intretinere a lifturilor etc.
Administratorul trebuie sa se asigure ca sunt respectate normele impotriva incendiilor. Nu de putine ori, usile de acces din spatele blocurilor sunt incuiate in mod abuziv, un lucru grav, mai ales in cazul unui eveniment nedorit precum incendiul.
Asadar, administratorul are obligatia de a se asigura ca toate caile de acces sunt libere si nu sunt folosite ca locuri de depozitare.
Conform noilor prevederi, toate asociatiile trebuie sa aiba un cont unic, prin care se efectueaza toate incasarile si platile catre furmizorii de servicii, reparatii etc.
Toti banii incasati de administrator in numerar, trebuie virati in contul unic in maximum 24 de ore.
Restantierii trebuie notificati in scris tot de catre administrator.
Administratorul este obligat sa prezinte contractul de administrare oricaruia dintre membrii asociatiei de proprietari, contract pe care trebuie sa il respecte intocmai.
O alta modificare recenta a legislatiei in domeniu, obliga ca toti administratorii sa detina un certificat de calificare profesionala pentru a putea exercita aceasta functie. Termenul pana la care trebuiau sa obtina acest certificat a fost prorogat pana la 1 ianuarie 2021.