La Muzeul de Arta „Ioan Sima” Zalau a avut loc vineri vernisajul expozitei „Corp si corporalitate. Reprezentari plastice de-a lungul timpului”. Fiind „o incursiune în istoria reprezentarilor corporale si a frumusetii umane”, asa cum a descris-o Corina Bejenariu, directorul Muzeului de Istorie si Arta, expozitia e deschisa pentru iubitorii de arta si pentru toti cei pe care ii stimuleaza curiozitatea pâna în luna martie. Motivul pentru care vernisajul a avut loc chiar de ziua îndragostitilor nu a fost întâmplator, dorindu-se o îmbinare a sarbatorii iubirii cu mesajul inedit al expozitiei.
Expozitia trateaza corpul uman ca fiind un obiect de interes al reprezentarii artistice, fiind înca din cele mai vechi timpuri expresia vizuala a omului. Cei ce vor trece pragul muzeului vor putea admira corpul uman în diferite contexte, precum cel sacral si cel laic. De la reprezentari ale picturii mo-derne si contemporane, reprezentari de portret si fi-gura umana întreaga în pi-cturi si sculpturi, frumusetea corpului uman se regaseste în fiecare exponat, fie ca are un caracter simbolic sau o forma abstracta. Cei doritori sa admire nuditea corpului uman, vor avea ocazia sa vada câteva nuduri realizate în diferite tehnici si materiale.

De la statueta lui Venus de Zauan, la sculptura din lemn „Cronicarul” a lui Radu Aftenie, toate exponatele înfatiseaza viziunea unica a artistilor asupra corpului si corporalitatii. Acestea, alaturi de celelalte statuete, sculpturi din lemn si din piatra, ta-blouri si nu numai, permit pri-vitorului sa observe deschiderea artei spre nud si corpora-litate de-a lungul timpului.stop_coloana

Corpul uman

in viziunea diferitelor epoci
Prin arta în sine, ca mod de manifestare a spiritualitatii umane, conditia omului este abordata în anturajul sau natural, social si religios. Chiar si în vechile civilizatii preistorice, zeitatile erau reprezentate cu figura umana sau având cel putin o forma mai mult sau mai putin asemanatoare omului.
La Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau se afla deja o expozitie ce cuprinde o suita de reprezentari artistice ale corpului si ale corporalitatii. Acestea sunt realizate prin intermediul artefactelor antropomorfe (forma umana) si zoomorfe (forma animala) executate în stravechile epoci preistorice. Actuala expozitie cuprinde si reprezentari antice de figura umana, icoane pe lemn si sticla, dar si sculpturile si picturile ce se afla în patrimoniul muzeal de arta.
Din motive obiective, expozitia duce lipsa de lucrari din perioada interbelica, perioada postbelica lipsind si ea din pricina ca nudul sau corporalitatea cu accent erotic a fost exilat total din estetica si filosofia proletcultista, apoi socialist-realista. Perioadele de început ale secolului XX si a doua jumatate a secolului XX aduc doar o perceptie vaga a fenomenului, lucrari considerabile cu acest subiect aparând doar dupa perioada 1965-1975, dupa o deschidere spre „autonomia esteticului”.