Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că 44 la sută dintre romani alocă pentru Sărbătorile Pascale din acest an un buget pe familie cuprins intre 100 şi 500 de lei, in timp ce 20 la sută vor avea la dispoziţie intre 501 şi 1.000 de lei, iar opt la sută peste 1.001. Asta denotă că aproape jumătate dintre romani cheltuie jumătate din venitul lunar al familiei pe mancarea pe trei zile. Dacă e să o luăm pe aia dreaptă, pe masa de Paşti iţi trebuie un cozonac – 6,5 lei, o paine – 3,5 lei, un kilogram de miel – 20 de lei, 20 de ouă – 7 lei, legume – maxim 30 de lei, mezeluri pentru aperitive – 50 de lei, drob de miel – 14 lei kilogramul. In mare, se ajunge la un buget de 200 de lei pentru a avea pe masă de toate. Bugetul este depăşit atunci cand romanul nu mai poate face diferenţa intre ce are nevoie şi ce vede in magazin şi „ii trebuie” pentru a avea de toate. Noi, roma-nii, folosim sărbătorile ca prilej de a ne face cură-ţenie generală in locuinţe, dar şi pentru a ne chinui organismul cu mancăruri şi băutură peste măsură. Lucruri, pe care de obicei nu ni le permitem, le punem acum in coş. „Batăr la sărbători…” spune ardeleanul. Trecem astfel dincolo de insemnătatea creştinească a sărbă- torilor. Uităm că aceste zile sunt puse in calendar pentru a posti, pentru a fi mai smeriţi, mai buni şi mai cumpătaţi.