Cum scandalul carnii de cal se intinde ca o pecingine si pe plaiurile mioritice,am zis sa mai trecem o data prin aceasta tema, care tine de saptamani primele pagini ale ziarelor din Europa.
Mititei proaspeti, oameni buni, cu paine si mustar. Carne garantata, proaspata de porc si vita. Daca pana acum nu ati fost atenti la astfel de anunturi, prin piete si prin targuri, de acum inainte ar trebui sa va ridice un semn de intrebare. Ce vedeti, ce cumparati, ce bagati in gura. Dupa mega-nebunia cu lasagna frantuzeasca de cal, din Marea Britanie, dupa magarusii din Constanta vanduti ca si carne de vita, iata ca scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita a ajuns si la poale de Carpati. Sapte resturante din Bucuresti au comercializat preparate care contineau si carne de cal. Mai aproape de noi, un depozit din Blaj a vandut carne din asta, de cal, iar cateva abatoare din Transilvania folosesc carnea de cal la mezeluri. Daca ar scrie salam, toba sau carnati din carne de cal, nimeni nu ar zice nimica. Ar cumpara ori ba. Dar pe mezeluri scrie carne de porc, vita sau pui.
In urma cu cativa ani, pe plaiuri dambovitene, era in toi un alt mare scandal, inainte de Pastele ortodox. Pe marginea drumului se vindea carne de caine drept carne de miel. Unii stiu, dar altii nu prea , ca multe din alimentele pe care le cumpara in fiecare zi contin substante mult mai nocive decat nevinovata carne de cal. Sunt cu ceva mai buni colorantii chimici sau substituentii alimentari pe care ii gasim din belsug in preparatele din magazine? Din aceasta perspectiva este infinit mai sanatoasa – chiar daca are colesterol cu carul- slanina veritabila de casa, cu putina ceapa de Pericei si paine coapta pe vatra. Incercati!