Inceputul noului an scolar este marcat de dispute privind legile educatiei si ale salarizarii unitare, supararile cadrelor didactice, mai ales din cauza grilei de salarizare, fiind atat de mari incat sunt hotarate sa boicoteze toate festivitatile din 14 septembrie la care vor veni politicieni. Politicienii care vin la festivitatile de deschidere a noului an scolars-ar putea sa nu mai aiba pentru cine sa vorbeasca in careu, pentru ca profesorii, invatatorii si educatorii vor sa boicoteze discursurile acestora.
Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si cei ai Federatiei „Spiru Haret” se vor prezenta, luni, in scoli si gradinite, dar isi vor lua copiii si vor intra in clase daca la festivitatile de deschidere a anului scolar vin politicieni.
Liderii celor doua federatii, Aurel Cornea si Gheorghe Isvoranu, le-au sugerat tuturor reprezentantilor clasei politice sa nu se prezinte in fata oamenilor scolii cu prilejul deschiderii anului scolar „pentru a le vinde din nou iluzii prin luarile de cuvant”. Si membrii FEN sunt hotarati sa nu mearga la festivitatile de deschidere a noului an scolar, pentru ca „nu sunt indeplinite conditiile pentru a da o nota festiva acestui eveniment”.
Cadrele didactice sunt nemultumite de salariile pe care le vor avea dupa promulgarea noii legi, in conditiile in care primisera promisiuni ca vor castiga mai multi bani prin legea de salarizare unitara, dupa ce un act normativ aprobat in Parlament care le dadea dreptul la majorari salariale nu a mai fost aplicat.
Ministrul Educatiei ii intelege pe sindicalisti si a lasat impresia pe durata negocierilor ca sustine cererile acestora. Totusi, nu poate accepta boicotarea deschiderii noului an scolar si de aceea ii invita pe profesori sa vina la scoala incepand cu 14 septembrie. Demnitarul a aratat insa ca apelul sindicatelor din invatamant de a boicota inceperea scolii reprezinta „dreptul sindicatelor de a-si exprima un punct de vedere”.
Ce pot intelege din aceste mesaje cele peste trei milioane de elevi care in 14 septembrie se vor incolona in curtile scolilor? Greu de imaginat. Cum va incepe, dar mai ales cum va continua noul an scolar, marcat si de alegeri prezidentiale in primul semestru?
Pactul dintre formatiunile sindicale pare sa lase clasa politica fara capitalul electoral scolar. Poate, pentru prima data, sloganul „invatamantul, prioritate nationala”, cea mai mare gogorita a electoratului, nu va mai fi auzit, dupa cum spunea unul dintre liderii sindicali. La o zi dupa deschiderea noului an scolar, Guvernul vrea sa-si asume in fata Parlamentului mai multe legi, printre care si cele ale educatiei nationale.
Pentru a primi drept de autor pe aceste legi s-au „batut” atat actualul ministru al Educatiei, social-democratul Ecaterina Andronescu, cat si alti doi fosti ocupanti ai fotoliului din strada General Berthelot, liberalul Cristian Adomnitei si democratul Mircea Miclea.
Adomnitei nu a fost luat in seama, fiind in opozitie, chiar daca multe din propunerile facute in mandatul lui se regasesc in noul pachet de legi. In schimb, Andronescu si Miclea au discutat zile intregi, sub atentia presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc, pentru ca in final sa exite o forma oarecum agreata de ambele parti.
In a doua zi de scoala, cadrele didactice, alaturi de bugetari din sanatate, administratie locala si politie, vor iesi in strada si vor picheta Palatul Parlamentului, pentru a trage un nou semnal de alarma ca salarizarea propusa de guvernanti ii nemultumeste. Inca o zi libera pentru elevi, dupa trei luni de vacanta, intr-un invatamant aflat intr-un experiment continuu. De 20 de ani, scoala romanesca se schimba, fara ca modificarile sa aduca invatamantul national in randul tarilor membre UE. Dupa doua decenii de schimbari, cu promotii de elevi „cobai”, scoala romaneasca ramane tot in coada clasamentului, atat in ceea ce priveste grija statului fata de dascali, cat si fata de elevi.
Vorbim inca de scoli in reparatii de ani de zile si copii inghesuiti in clase sau grupe suprapopulate, cadre necalificate, lipsa unor calendare pe cicluri de invatamant privind finalizarea studiilor, programe supraincarcate si manuale asemanatoare compendiilor universitare.
Daca inainte de 1989, elevii stiau din clasa a V-a ce urmau sa faca in clasa a VIII-a si chiar si la bacalaureat, acum afla cu doar cateva zile inaintea inceperii noului an scolar ca peste cateva luni vor fi evaluati dupa standarde europene si ca bacalaureatul se schimba. In ultimii 20 de ani, elevii claselor a VIII-a au trecut prin concurs de admitere in liceu, examen de capacitate, teste nationale, teze cu subiect unic, iar in 2010, evaluare nationala.
Un invatamant „fara cap si fara coada”, in care regulile vizeaza doar voturile din campania electorala, spun reprezentantii cadrelor didactice.
Inceputul noului an scolar, marcat de dispute privind legile educatiei si ale salarizarii
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...