Elevii claselor a VIII-a intră de luni, 20 martie, în ”febra” simulărilor examenului de Evaluare Națională din acest an. În judeţul Sălaj, s-au înscris la examen 2.113 elevi din 96 unităţi de învăţământ.

Pentru buna desfăşurare a Evaluării Naţionale, au fost pregătite 56 Centre de Examen și 52 Centre de Comunicare.

Comisia Județeană a aprobat măsurile de adaptare a condițiilor de examen și de egalizare a șanselor pentru 11 elevi.

Probele scrise vor fi monitorizate audio-video și se vor desfăşura în intervalul orar 09.00-11.00.

Potrivit regulamentului publicat de Ministerul Educației, accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de 2 ore.

În toate școlile gimnaziale, toate probele de la Simulare se vor susține în perioada 20-22 martie. Rezultatele vor fi comunicate în 29 martie.

Din programa de examen au fost eliminate unele conținuturi.

Rezultatele la Simularea Evaluării Naționale 2023 vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică.

Reguli de examinare

Pentru simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care s-a tipărit față-verso, fiind transmisă de către CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).

Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă subiectele pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. 

Broșura conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea, se arată în procedura trimisă inspectoratelor școlare județene.

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect (Anexa nr. 2 și Anexa nr 3); La proba de limba română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază; la proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect (conform modelului prevăzut – Anexa nr. 4).

„La probele scrise ale Evaluării Naționale 2023 elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora în săli, în trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse; broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiectele, aceasta nu rămâne în posesia candidaților; Numerotarea paginilor se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broșurii se completează numărul total de pagini primite de la elev. Spațiile rămase libere/necompletate se barează/marchează cu litera Z;

La simularea examenului de Evaluare Națională se aplică ștampila unității de învățământ atât în interiorul broșurii, la mijlocul paginilor, conform modelului notarial (jumătate pe pagina din stânga și jumătate pe pagina din dreapta) pentru a prinde fiecare dintre paginile broșuri, cât și peste colțul închis și lipit al lucrării, fără a semna lucrarea, înainte de ieșirea primului elev din sala în care se susține proba”, mai prevede noul regulament de desfășurare a Simulării evaluărilor la clasele a VIII-a.

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 minute și începe după completarea casetei de identificare.