Pe zi ce trece, agricultorilor si satului romanesc li se intorc spatele de catre mai marii zilei. Pe zi ce trece, tot mai mult teren agricol devine parloaga, tot mai putini tarani intalnesti in camp, iar formele asociative visate odata, intarzie sa apara. Atat subventiile pe terenuri, cat si cele pe motorina nu dau fermierilor decat sperante gaunoase care la prima zdruncinatura se prabusesc. Discutam zilele trecute cu un tanar salajean, care si-a pus mari nadejdi in scormonitul taranei. Si-a cumparat tractor si utilaje pentru a lucra pamantul ca la carte. Si l-a lucrat, doi ani la rand. „Mai bine ramaneam in Spania, la cules capsuni, imi spune dezamagit tanarul. Am lucrat doi ani la rand 12 hectare de teren agricol. Am investit toti banii adunati prin strainataturi in mecanizare, samanta, ingrasaminte si nu m-am ales decat cu paguba. Anul acesta las totul pustiu, pana vor veni vremuri mai bune”. Numai ca vremurile bune pentru agricultura nu se intrevad curand. E cineva interesat sa mancam struguri din Africa de Sud, branza din Olanda si rosii de la turci. Subventiile pentru agricultorii romani sunt un fel de praf in ochi, comparativ cu cele din alte state europene. Anul acesta, agricultura romaneasca a fost cea mai vitregita de fonduri bugetare din ultimii cinci ani. I s-a acordat doar 1,57 la suta din produsul intern brut (PIB). Ba mai rau, Fondul Monetar International si-a scos coltisorii si a cerut Guvernului roman sa mai taie din bugetul alocat Ministerului Agriculturii. Pai, daca ne-a trebuit indatorare pentru „centura de siguranta”, sa tragem ponoasele. Povestea Guvernului cu finantarea temporara a agriculturii din veniturile obtinute din privatizare pare mai degraba o… gogomanie. Cert este ca in acest domeniu, al agriculturii, mergem direct spre prapastie. De fapt, suntem la marginea ei. Si in curand va incepe… rostogolirea. Poate chiar in aceasta primavara.
Incepe rostogolirea!
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...